Yaş ve prim şartı yok! SGK maaş bağlıyor, ek tazminat ödeniyor!

Türkiye’de SGK tarafından emeklilik sistemi yönetiliyor. Çalışanlara bazı durumlarda SGK’nın yaş ve prim şartı olmadan maaş bağlandığını SGK Başuzmanı İsa Karakaş açıkladı.

Yaş ve prim şartı yok! SGK maaş bağlıyor, ek tazminat ödeniyor!

Türkiye’nin emeklilik sistemini yöneten kurum olan SGK aynı zamanda çalışma hayatının da en önemli aktörü oluyor. Çalışanların yaşayacakları her türlü olumsuzluk karşısında SGK’nın bazı uygulamaları bulunuyor. Her ne kadar SGK’nın emeklilik işlemleri gündeme gelse de çeşitli maaş ödeme türleri de bulunuyor. Hatta bunlar emeklilik türleri arasında da gösterilebiliyor.

Meslek hastalığına yakalanılması halinde SGK’nın çalışanlara çok geniş imkanlar sunduğunu SGK Başuzmanı İsa Karakaş açıkladı. İnsanların meslek hastalıkları konusunda yanlış bilgilere sahip olduklarını belirten İsa Karakaş bilgisayar başında çalışırken rahatsızlanılmasının da meslek hastalığı olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

ÇOK BİLGİSAYAR KULLANMAK BİLE NEDEN OLABİLİR

Meslek hastalıkları konusunda bilgi veren İsa Karakaş, “SGK uygulamalarında çok sayıda emeklilik türü bulunuyor. Özellikle bazı hastalıklar olduğunda yaş şartı, sigortalılık şartı hatta prim şartı da aranmıyor. Ne yapıyor SGK? Eğer yapmış olduğunuz işten kaynaklı bir hastalık varsa siz buradan sürekli iş görememezlik ödeneği de alabiliyorsunuz. Meslek hastalığı denildiğinde aklımıza ilk kot taşlama işçileri geliyor. Ancak bu doğru değil. Benim şu anda önümde bilgisayar var ve çok bilgisayar kullanmaktan farklı hastalıklarımız olabilir. Dolayısıyla SGK’ya başvurduğunuzda hastalığınızın iş hayatınızla ilgili olduğuna kanaat getirirse iş gücü kaybı oranına göre size bir iş görememezlik ödeneği bağlıyor.” dedi.

Yaş ve prim şartı yok! SGK maaş bağlıyor, ek tazminat ödeniyor!

EK TAZMİNATLAR ALINABİLİYOR

Meslek hastalığına yakalanılması halinde maddi ve manevi tazminat da alınabileceğini kaydeden İsa Karakaş, “Meslek hastalığı durumunda bazı kazançlar da oluyor. Özellikle bundan dolayı işten ayrılırsanız kıdem tazminatı haricinde maddi ve manevi tazminat da alabiliyorsunuz. Meslek hastalığı işveren tarafından gerekli önlemler alınsaydı olmayacaktı. Bu durumda olanlar mahkemeye gidip maddi ve manevi tazminat davası açtıklarında bunu kazanabiliyorlar. Çünkü meslek hastalıkları yüzde 100 önlenebilir hastalıklardır.” ifadelerini kullandı.

Meslek hastalıklarının türlerini de açıklayan İsa Karakaş, “Meslek hastalıkları listesine bakıldığında SGK’da bazı hastalıklar öne çıkıyor. Bunların başında kimyasal maddelerden kaynaklı hastalıklar var. mesleki cilt hastalıkları, mesleki solunum sistemi hastalıkları, meslek bulaşıcı hastalıklar ve fiziki hastalıklar var.” şeklinde konuştu.

BAŞVURU SÜRECİ NASIL OLUYOR?

Başvurunun nasıl yapılacağını da açıklayan İsa Karakaş, “Meslek hastalığı olanlar önce SGK’ya başvuru yapmalıdır. SGK daha sonra bu kişiyi ihtisas hastanelerine sevk ediyor. SGK ayrıca bu durumu müfettişlere sevk ediyor. Müfettişler iş yerinde araştırmalar yapıyorlar. Hem hastaneden gelecek rapor hem de müfettiş raporu ile SGK eğer meslek hastalığına kanaat getirmiş ise size maaş bağlıyor.” dedi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER