Yargıtay o kişilere para ve hapis cezası veriyor! Evinde cam balkonu olan yandı yaptırmayan da sakın bulaşmasın

Türkiye'de son yılların en yaygın uygulaması haline gelen cam balkonları evine yaptırmayan neredeyse kalmadı. Cam balkon tercih eden milyonlarca vatandaş için yargıtay kararı açıklanırken para ve hapis cezası detayları duyuruldu.

Yargıtay o kişilere para ve hapis cezası veriyor! Evinde cam balkonu olan yandı yaptırmayan da sakın bulaşmasın

Yargıtay o kişilere para ve hapis cezası veriyor! Evinde cam balkonu olan yandı yaptırmayan da sakın bulaşmasın - Türkiye'de milyonlarca vatandaş artık evinin balkonunu cam pencere ile kapatıyor. Son yılların en popüler balkon sistemleri arasında yer alan cam balkonların çeşitleri de her gün artıyor. Hemen her ev sahibi balkonunu kapatmak üzere firmalarla anlaşarak evlerindeki balkonu camla kapattırırken bu uygulamanın yapılmadığı sayılı ev bulunuyor.

Yeni yapılan konutlarda direkt cam balkon sistemi uygulanırken görüntü açısından da bütünlük sağlanmış oluyor. Evini genişletmek, yakın apartmanlar nedeniyle daha korunaklı bir alanda oturmak isteyenlerin tercih sebebi haline gelen cam balkonlar yeniden eskiye tüm binalarda kullanılıyor. Ancak yapılan cam balkonlar bazı konutlarda apartman sakinlerinin arasını açarken milyonların bilmediği cam balkon cezasını da Yargıtay açıkladı.

CAM BALKONU OLANLARIN BAŞI AĞIRACAK

Cam balkon yaptırmanın yasal olup olmadığı ile ilgili tartışmalar büyürken bu uygulamayı yaptırmayı düşünenler ''Cam balkon yaptırmak yasak mı, cezası var mı?'' sorusuna yanıt arıyor. Apartmanların balkonlarının dış cepheden pay alması ile birlikte diğer odalardan ayrı olarak sayıldığı biliniyor. Balkonlar evlerin oda sayısına dahil edilmediği için apartmanın ortak alanı olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla balkonlarda yapılacak herhangi bir tadilat ve dış cephe değişiminde apartmanda yaşayan kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izninin alınması şartı aranıyor.

yargitay-o-kisilere-para-ve-hapis-cezasi-veriyor-evinde-cam-balkonu-olan-yandi-yaptirmayan-da-sakin-bulasmasin.jpg

YARGITAY EMSAL CAM BALKON KARARINI AÇIKLADI

Vatandaşlar, ''Cam balkon yaptırmak yasal mıdır?'' sorusuna yanıt ararken Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı karar ile cam balkon hakkında emsal kararını açıkladı. Yargıtay tarafından açıklanan emsal karar ise şu sözlerle duyuruldu;

2023-08-12-14-33-04.png

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR

Türk Ceza Kanunu (TCK) tarafından balkon kapatma TCK'nın 'İmar Kirliliğine Neden Olma' başlıklı 184. maddesine göre Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

yargitay-o-kisilere-para-ve-hapis-cezasi-veriyor-evinde-cam-balkonu-olan-yandi-yaptirmayan-da-sakin-bulasmasin-001.jpg

Yargıtay tarafından açıklanan emsal karar kapsamında cam balkon yaptırmak isteyen kişilerin kat maliklerinin yazılı iznini almaları gerekiyor. Kat maliklerinden yazılı izin almadan yaptırılan cam balkonların ilerleyen dönemde sorun yaşamasına sebep olmaması için muhakkak yasalar dahilinde apartman sakinlerinden imzalı bir izin belgesi almanız gerekiyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER