Uzmanlar çok net uyardı! Konut kredisi çıkarsa ev fiyatları bir gecede yüzde 30 artar

Ülkemizde konut fiyatlarındaki artışlar gündem olmaya ve vatandaşın cebini zorlamaya devam ediyor. Konut fiyatlarındaki artışlar vatandaşların ev sahibi olmasını engellerken alınan bazı kararlar da fiyatların iyice artması konusunda endişe yaratıyor.

Uzmanlar çok net uyardı! Konut kredisi çıkarsa ev fiyatları bir gecede yüzde 30 artar

Uzmanlar çok net uyardı! Konut kredisi çıkarsa ev fiyatları bir gecede yüzde 30 artar - Türkiye, artan konut fiyatları ile gündemde kalmaya devam ediyor. Konut fiyatlarındaki durdurulamaz artış devam ederken vatandaşlar da bir an önce ev almanın yolunu arıyor. Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısında faiz artışına gitmesi de banka kredilerinin yükselmesine neden oluyor.

Banka kredileri yükselmeye devam ederken vatandaşın konut alabilmesi için hükümet çeşitli adımlar atarak yeni projeler geliştiriyor. Bu kapsamda uzmanlar ise hükümetin ‘yeni evim’ kampanyası adı altında yeni bir konut kredisi çıkaracağına yönelik beklentileri değerlendirdi.

KONUT KREDİSİ ÇIKARSA EV FİYATLARI BİR GÜNDE YÜZDE 30 ARTAR

''Krediler, ev fiyatlarının suni olarak artmasına neden olur'' diyen uzmanlar, hükümetin yeni bir konut kredisi kampanyası başlatmasının konut fiyatlarının bir gecede yüzde 30 oranında artmasına neden olacağına değindi. Uzmanlar, ''Zaten konut fiyatlarında şişkinlik var. Bir de krediler çıkarsa, herkes fiyatlarını artırır, konut fiyat enflasyonu büyür'' derken olası bir konut sorununun daha önünün açılacağını belirtti.

ekran-goruntusu-2023-08-26-094709.png

2020 yılından bu yana aralıklar ile çıkartılan konut kredilerinin Türkiye’de konut fiyatlarının suni olarak artmasına neden olduğunu açıklayan gayrimenkul ekonomisi uzmanları, ''Hükümetin 1,25 faiz oranında 180 ay vadeli kamu bankaları aracılığı ile ‘yeni evim kampanyası’ yapacağı yönünde bir takım suni haberlerin çıkması sonrası inşaat firmaları satıştaki konutlarını geri çekerken, mülk sahipleri de fiyat artırmak için adeta pusuya yattı.

ekran-goruntusu-2023-08-26-094734.png

Henüz kredi çıkmadan bile konut fiyatlarında suni zam hazırlığı başladı. Hükümet eğer yeni bir konut kredisi çıkartırsa, zaten şişmiş olan konut fiyatları, bu kez erişilemez hale gelir, daha önce çıkartılan konut kredilerinde olduğu gibi bir gecede ev fiyatları yüzde 30 artar, konut fiyat enflasyonu daha da büyür.'' uyarısında bulundu.

''HÜKÜMET KONUT SEKTÖRÜNE MÜDAHALE ETMEMELİ''

Konutun yatırım enstrümanı halinden çıkartılıp, ihtiyaç haline dönüşmesi gerektiğine vurgu yapan uzmanlar da ''Yüksek enflasyona karşı parasını koruman isteyenler için ev almak güvenli bir yatırım olarak görüldüğü için ihtiyacı olmadığı halde bile insanlar konut alıyor. Piyasada zaten konut arz eksikliği var.'' ifadelerine yer verirken ''Konut kredileri suni alımları artıracağı için arzı daraltır, fiyatları yükseltir, neticede tüketici için ev almak hayal olur. Hükümet konut sektörüne krediler ile müdahale etmemeli, piyasayı kendi iç dinamiklerine bırakılmalı'' ifadelerine yer verdi.

ekran-goruntusu-2023-08-26-094738.png

Geçtiğimiz 6 ayda inşaat firmaları ve mülk sahiplerinin satış olmamasına rağmen fiyatları düşürmediğine tam tersine artırdığına dikkati çeken uzmanlar, ''Herkesin aklında ‘nasıl olsa hükümet yeni bir konut kredisi çıkartır'' beklentisi olduğunun altını çizerek bu konuyu değerlendirdi.

Söz konusu değerlendirme kapsamında ''Bu beklenti yüzünden konut fiyatları güvenilir rakamlara oturmuyor.Rasyonel ekonomi politikalarına dönen hükümetin piyasayı kendi dinamiklerine bırakması gerekir. Aksi takdirde arsa dahil 2 milyon TL’ye mal edilen konutların 9 milyon TL’ye satışa sunulduğu görebiliriz. Ayrıca insanlar seri ilan siteleri aracılığı ile kolaylıkla fiyat manipülasyonu yapabiliyorlar. Konut kredisi zincirleme bir etki yaratır ve konut fiyatları öngörülemez noktaya yükselir. Öte yandan uzmanlar hükümetin konut satışları ile ilgili bir karar almadan önce gayrimenkul uzmanları ile görüşmesinin faydalı olacağına değinildi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER