Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile Türkiye'de 15 milyar liralık vergi kaybı önlenecek

Hayata geçirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi sayesinde 15 milyar liralık vergi kaybının önlenmesi sağlanacak. Sistem kapsamında bu yıl sonuna kadar 8 milyon aracın kayıt altına alınması amaçlanıyor.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile Türkiye'de 15 milyar liralık vergi kaybı önlenecek

Türkiye'de en çok vergi kaybı yaşanan sektörlerin başında gösterilen Akaryakıt sektörü için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışmalar ve denetimler arttırılmıştı. Bu kapsamda Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) devreye alınırken sisteme yıl sonuna kadar 8 milyon aracın kaydınını girilmesi amaçlanıyor. Bu araçların sisteme kayıt edilmesi ile beraeber usulsüz olarak gider gösterilen akaryakıt harcamaları bir düzene oturtulurken devletin de 15 milyar liralık vergi kaybı sona erdirilmiş olacak.

USULSÜZ GÖSTERİLEN AKARYAKIT HARCAMALARI SONA ERECEK!

Taşıtların yakıt depo girişlerine taşıt tanıma birimi takılarak yakıt dolum işlemi sırasında birimden plaka bilgisinin otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletildiğini belirten Turpak Üst Yöneticisi (CEO) Tamer Şengönül "Ticari araçların plakaları ödeme kaydedici cihazlara manuel olarak değil otomatik aktarılarak, hatalı plaka girişi ve fiş basılmasının önüne geçilecek. Böylece ticari araç sahipleri akaryakıt istasyonlarından çok daha hızlı yakıt alımı yapabilecek. Otomatik tanıma ve hızlı yakıt ikmali sayesinde zaman kaybı en aza iner, operasyonel verimlilik artar" dedi.

Yeni sistem uzun vadede usulsüz olarak gösterilen akaryakıt harcamalarını sona erdirecek. Sistem sayesinde sadece tanınan araçlar yakıt alabilecek ve böylelikle yakıt hırsızlığı ve ususlüz kullanımlar sona erecek. Akaryakıt sektöründe sadece 2022 senesinde usulsüz fiş ve fatura işlemleri nedeniyle devletin en az 15 milyar liralık vergi kaybı yaşadığı açıklanmıştı.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER