Ulusal Süt Konseyi'nden zam açıklaması! Çiğ süt tavsiye fiyatı 13,5 TL oldu

Bugün Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan toplantının ardından çiğ süt fiyatı için zam uygulanmasına karar verildi. Bu çerçevede yapılan açıklamalara göre çiğ süt tavsiye fiyatının arttığı öğrenildi.

Ulusal Süt Konseyi'nden zam açıklaması! Çiğ süt tavsiye fiyatı 13,5 TL oldu

Ulusal Süt Konseyi tarafından bugün çiğ süt fiyatlarına ilişkin bir toplantı düzenlendi. Yapılan toplantının ardından çiğ süt tavsiye fiyatının ne kadar olacağı hakkında görüşmeler gerçekleştirildiği ve tavsiye fiyatının ne kadar olmasına karar verildiği hakkında bilgilendirmeler yapıldığı belirtildi.

ÇİĞ SÜT TAVSİYE FİYATINA ZAM GELDİ!

Bugün gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan açıklamalara göre çiğ süt zam fiyatlarına zam verildiği belirtildi. Bu çerçevede yapılan açıklamalarda, "22 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,5 lira olarak belirlenmiştir" ifadeler ile tavsiye edilen fiyatın 13,5 TL olduğu ifade edildi.

ÜRETİCİLERİN İSTEKLERİ BELLİ OLDU!

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, üreticiler tarafından talepleri şu şekilde duyurdu;

"1- Piyasada ve Borsalarda fiyatları belli olan hammaddeler ile üretilen yemde de bakanlığımızca maliyet belirlenerek en çok kullanılan yem gruplarında tavsiye fiyatı açıklansın ve keyfi zamlara son verilsin.

2- Tarım Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenerek onaylanan ve USK tarafından açıklanan çiğ süt tavsiye fiyatı piyasadaki farklı yağ oranlarıyla pazarlanan kutulu süt fiyatlarının de temel girdi belirleyicisidir. O halde, yapılan ısıl işlem, yağının alınması, kutulanması ve pazarlanması gibi safhalarının da incelenerek farklı yağ oranlarında kutu süt tavsiye fiyatı da belirlensin ve çiftçiden 13.50'ye alınan çiğ süt yağı alındıktan sonra kutulanarak 35-36 TL'ye kadar tüketiciye satılamasın. Açıklanan çiğ süt fiyatının üretimin devamını ve inek kesimlerini durdurup, çiftçimizin kazanarak ayakta kalmasını sağlamasını temenni ederim."

Konu hakkında yapılan açıklamalarda "Unutulmaması gereken bir konu daha vardır ki; üretici tarafından karşılanması durumunda, soğutma ve nakliye bedeli de ayrıca hesaplanacak ve bu bedele yüzde 20 KDV eklenerek alıcıya ayrıca fatura edilecektir. " ifadelerine yer verildi.

SONRAKİ HABER