Tuz Gölü’ndeki tuz hasadı 15 Kasım’a kadar devam edecek

Ülkemizin en önemli gölleri arasında olan Tuz Gölü’nde tuz hasadı başladı. Koyuncu Tuz Genel Müdürü Ömer Çetiner, yaptığı açıklamasında tuz gölünden çıkarılan tuzun yTürkiye2nin tuz ihtiyacının yüzde 70’ini karşıladığını belirtti.

Tuz Gölü’ndeki tuz hasadı 15 Kasım’a kadar devam edecek

Ankara’ya sadece 150 km uzaklıkta olan Tuz Gölü, Türkiye’nin en büyük tuz rezervini oluşturuyor. Kapalı havzası olan ve dışarıya bir akışının olmadığı tuz gölünde bu sebepten dolayı yoğun bir buharlaşma oluyor.

Tuz Gölü’nden çıkarılan tuzlar hem Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlıyor hem de ülkemizin doğal güzellikleri arasında yerini alıyor. Tuz Gölü’ndeki hasadın bu yıl 15 Kasım tarihine kadar devam edeceği belirtildi.

TÜRKİYE’NİN TUZ İHTİYACININ YÜZDE 70’İ TUZ GÖLÜ’NDEN

Tuzun temelde 3 farklı kaynaktan temin edildiğini kaydeden Çetiner, “Bunlardan bir tanesi kaya tuzudur, bir diğeri şu anda içinde bulunduğumuz göl tuzu, bir diğeri de deniz tuzlası İzmir'de bulunmaktadır. İçinde bulunduğumuz Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 70'ini karşılamaktadır. Çok büyük bir kaynak. Bunun haricinde geriye kalan yüzde 30'luk bölüm deniz tuzlasından ve kaya tuzlasından elde edilir. Saflık ve temizlik açısından en saf tuz her zaman için göl tuzudur. Çünkü çevre kirliliğine, plastik kirliliğine, insani herhangi bir atık ve kirliliğe organik, temiz bir gölümüz var. Bu gerçekten bütün dünyada da böyledir. Çok nadirdir tuz gölleri. Denizle bağlantısı olmayan ve denizdeki kimyasal kirliliğe maruz kalmayan göllerdir ve bu yüzden şanslı bir kaynağın üzerindeyiz” açıklamasında bulundu.

Tuz Gölü’ndeki tuz hasadı 15 Kasım’a kadar devam edecek

50’DEN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

Bu yıl planlanan hasat miktarının 1,5 milyon ton olduğunu aktaran Çetiner, “Bu yıl bizim planladığımız hasat miktarı 1,5 milyon ton. Şu anda tam da hasat döneminin içinde bulunuyoruz. Kasım ayının 15'inde bitmesini planlıyoruz. Ağustos'un başında başlamıştık. Şu andaki aldığımız verilere göre 15 Kasım gibi hasadımızı tamamlayacağız. Yaklaşık 1,5 milyon tuz elde etmiş olacağız. Biz Koyuncu Tuz olarak burada elde ettiğimiz ürünlerin yüzde 50'sini dünyada 50'den fazla ülkeye ihraç ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bölgeye hem ticari hem de turizm açısından önemli bir gelir kaynağı oluşturan Tuz Gölü’ndeki hasadın Kasım’ın 15’inde bitmesinin planlandığı ifade edildi. Tuz Gölü’nün bu noktada çok büyük bir kaynak oluşturduğu ifade ediliyor. Diğer yandan, saflık ve temizlik açısından da en saf tuzun bulunduğu yerin de Tuz Gölü olduğu biliniyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER