TÜVTÜRK araç muayenesi yaptıranlar: Emsal karar çıktı para iadesi yapılacak

Araç sahiplerinin zorunlu olarak yaptırmış oldukları muayene işlemi için emsal karar çıktı. Haksız ücret iadesi yapılacak, Tüketici Mahkemesi emsal kararı açıkladı.

TÜVTÜRK araç muayenesi yaptıranlar: Emsal karar çıktı para iadesi yapılacak

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni bir emsal karar açıklandı. Araç muayenesi yaptırmak isteyen kişilerin işlem yaptırmış oldukları TÜVTÜRK son dönemde gelen zamların ardından araç muayenesi ücreti nedeniyle tartışma konusu oluyordu. Yüksek ücreti nakit ödemek yerine kredi kartı ile ödeme yapmak isteyen kişilerden alınan kredi kartı komisyon ücreti de tartışmaları alevlendirmişti.

TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENESİ KREDİ KARTI KOMİSYON ÜCRETİ PARA İADESİ YAPACAK!

Araç muayene işlemleri sırasında kredi kartı ile yapılan ödemelerden ek ücret talep eden TÜVTÜRK, bu uygulamasıyla son 1 yılda vatandaşlardan tahmini 240 milyon TL ek ücret tahsil etti. Ancak, Giresun'da açılan bu davada, mahkemenin vatandaşı haklı bulması, bu uygulamayı sorgulatmaya başladı.

Vatandaşın başvurusunda, "5464 sayılı Kanun'un 17. Maddesine göre; üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır" ifadelerine yer verildi. Mahkeme, bu başvuruya dayanarak, alınan hizmete ilişkin yapılan ek ödemenin hukuksuz olduğuna karar verdi. Ayrıca, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre kredi kartı ile yapılan ödemelerde, fazla ücret alınmasının tüketicinin haklarını ihlal ettiğine hükmetti.

Alınan bu emsal karar sonrasında TÜVTÜRK yapılan itiraz kabul edilmedi. Mahkeme tarafından kredi kartından tahsil edilen ek komisyon gideri ise haksız bedel olarak kabul edildi. TÜVTÜRK tarafından yapılan muayene işlemi nedeniyle komisyon ödeyen kişilerin bu tutarı geri almak için tüketici mahkemesine başvuru yapmaları yeterli olacak. Mahkemeye yapılan ödemenin fatura ya da dekontunun ibraz edilmesi yeterli olacak.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER