TÜRK-İŞ Temmuz 2024 açlık ve yoksulluk sınırını Ankara verilerine göre açıkladı

TÜRK-İŞ Temmuz ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. TÜRK-İŞ, Ankara'daki verilere göre açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre açlık sınırının asgari ücreti çok aştığı görüldü.

TÜRK-İŞ Temmuz 2024 açlık ve yoksulluk sınırını Ankara verilerine göre açıkladı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Temmuz 2024 açlık ve yoksulluk sınırı verilerini duyurdu. Başkent Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin; sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı ile gıda harcaması ile giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı da açıkladı.

Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’nin de yer aldığı verilerde açlık sınırının ve bekar kişinin yaşama maliyetinin asgari ücret üzerine çıkması dikkati çekti. Asgari ücretliye Temmuz ayında ara zam verilmezken TÜİK verileri sonrası da asgari ücretliler tepkilerini dile getirdi.

TÜRK-İŞ TEMMUZ 2024 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI AÇIKLANDI

TÜRK-İŞ'in Temmuz 2024 verilerine göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin;

  • Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19.234,43 TL ’ye,
  • Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 62.652,87 TL ’ye,
  • Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24.901,78 TL ’ye yükseldi.
  • Mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,35 on iki aylık yüzde 64,99 yıllık ortalama yüzde 81,16 olarak hesaplandı.
  • TÜRK-İŞ Temmuz 2024 açlık ve yoksulluk sınırını Ankara verilerine göre açıkladı

TÜRK-İŞ Konfederasyonunun yaptığı araştırmanın 2024 Temmuz ayı sonucuna göre;

''Başta dar ve sabit gelirli çalışanlar ve emekliler olmak üzere neredeyse toplumun tüm kesimleri için insan onuruna yaraşır şartlarda yaşantılarını sürdürebilmeleri her geçen gün daha da zorlaşmaktadır.'' ifadelerine yer verilirken ''Konfederasyonumuz çalışanların geçim koşullarını ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla bu çalışmayı ortaya koymuştur. Temmuz ayı itibarıyla bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ile net asgari ücret (vergi kesintisi olmadan) arasındaki fark 7.900 TL olmuştur. Ailede çalışan sayısının genelde tek kişi olduğu ve ek bir gelirin söz konusu olmadığı durumlarda, elde edilen ücret geliri ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmakta ve ücretlerin yetersizliği tartışma konusu olmaktadır.'' denildi.

Gıda harcaması tutarına yılbaşına göre gelen ek yük 4.185 TL olurken TÜRK-İŞ, tüm temel harcamalar için yapılması gereken harcama tutarının ise son yedi ayda 13.633 TL artış gösterdiğini ifade etti. Mevcut ekonomik ortamda emekçilerin alım gücünün her geçen gün daha da zayıfladığını belirten TÜRK-İŞ, ''Gelir artışlarında insan onuruna yaraşır bir tutar belirlenmediği sürece çalışanlar ve emekliler yoksullaşmaya devam edecektir.'' denildi.

SONRAKİ HABER