Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan verilere göre, Türk vatandaşlarıbirikimlerinin büyük bir kısmını gayrimenkule yönlendiriyor. Hanehalkının sahip olduğu kiradaki konutların toplam değeri, finansal varlıkları geride bırakıyor.
Raporda ayrıca, finansal olmayan varlıklara olan ilginin, ülke ekonomisi ve para politikası üzerindeki etkileri de ele alınıyor.
GAYRİMENKUL YATIRIMI ÖNDE
TCMB, yılın ilk “Enflasyon Raporu”nu yayımlayarak kamuoyu ile paylaştı. Raporda, Türkiye’de bireylerin tasarruflarını nasıl yönlendirdiği ayrıntılı bir şekilde incelendi. Bankanın analizlerine göre, hanehalkı mevduat, hisse senedi, altın ve konut gibi farklı yatırım araçlarını tercih etse de, en büyük pay gayrimenkule ayrılıyor.
KİRADAKİ KONUTLARIN TOPLAM DEĞERİ 701 MİLYAR DOLAR
2024 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla Türkiye’de hanehalkının finansal varlıklarının toplam değeri 505 milyar ABD doları olarak hesaplandı. Buna karşın, kiraya verilen konutların toplam değeri ise 701 milyar ABD doları seviyesinde bulunuyor.
Ayrıca yastık altındaki altınların tahmini değeri 311 milyar ABD doları olarak belirlendi. Raporda, finansal olmayan varlıklara yönelmenin geleneksel bir tasarruf biçimi olduğu, ancak bunun ekonomik dengeler üzerinde önemli etkiler yaratabileceği vurgulandı.
Fiziki altın ve gayrimenkul yatırımlarının yoğunluğu, finansal piyasaların gelişimi açısından kritik faktörlerden biri olarak değerlendirildi.
YASTIK ALTI ALTINLAR DA ANALİZ EDİLDİ
TCMB’nin raporuna göre, Türkiye’de hanehalkının finansal varlıklarının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranı, OECD ülkelerinin ortalamasının altında kalıyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri olarak, vatandaşların finansal olmayan varlıklara olan yüksek eğilimleri öne çıkıyor.
Banka, Türk halkının evlerinde sakladığı yastık altı altınlar ve kirada bulunan konutların değerini de analiz etti.