Tüm dünya bunu bekliyordu! FED faiz kararı Eylül 2024 belli oldu!

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) faiz kararı açıklandı. Tüm dünyanın nefesini tutup beklediği karar resmen ilan edildi.

Tüm dünya bunu bekliyordu! FED faiz kararı Eylül 2024 belli oldu!

Küresel ekonomi için bir dönüm noktası olarak görülen FED faiz kararı açıklandı. Piyasalar aylardır bu karara kilitlenmiştiler. Bu karara dair ihtimaller bile piyasalarda fiyatlanırken kararın yine piyasalar üzerinde etkisinin çok büyük olması bekleniyor. ABD ekonomisi için de çok kritik olan kararı FED resmen duyurdu.

KARAR ALINDI!

FED özellikle pandemi sürecinde ortaya çıkan enflasyon sorunu ile mücadele etmek için faiz artırımlarına başlamıştı. Yapılan faiz artırımları ekonomiyi rahatlatsa da piyasaları baskı altında kalmış ve ABD’de bankacılık sektörü büyük sıkıntılar yaşamıştı. Bu faiz artırımları ile beraber FED faizleri 5,25 – 5,50 aralığına kadar yükseltmişti. Aylardır bu seviyede faizler sabit tutuluyor. FED’in faiz indirimlerine başlaması için ise Eylül 2024 toplantısı işaret edilmişti.

2 gündür gerçekleştirilen FED toplantılarından ise çıkan karar belli oldu. FED üyeleri ekonomik olarak öngörülebilirliğin arttığını ve faiz indirimlerine başlanması gerektiği noktasında karar aldılar. Bunun ilk adımı olarak ise faizlerde 0,50 oranında indirim uygulandı. FED’in faiz indirimi kararı ile beraber faizler 4.75 ile 5,00 aralığına çekildi.

FED’DEN YILLAR SONRA BİR İLK!

FED 2020 yılından itibaren ya faiz artırımı yaptı ya da faizleri sabit tuttu. O günden itibaren FED herhangi bir faiz indirimi kararı almadı. Bu çerçevede Eylül 2024 döneminde alınmış olan faiz indirimi kararı yıllar sonra alınan ilk karar oldu. Yaklaşık 4 yıl sonra FED ile defa faiz indirimi yapmış oldu. Ayrıca bu kararda bir ilk daha yaşandı. FED Başkanı Jerome Powell görevde olduğu sürede ilk defa faiz indirimi kararı almış oldu. Bu açıdan da alınan karar ABD’de oldukça önemseniyor.

FED BAŞKANI KONUŞACAK!

FED’in almış olduğu faiz kararı kadar Başkan Powell tarafından yapılacak olan konuşma ile bu kararın değerlendirmesi çok önemseniyor. FED’in faiz politikasında meydana gelen değişimin ana hatlarının çizileceği konuşmada Powell’ın açıklamalarının güvercin mi yoksa şahin mi olacağı merak ediliyor. Bu konuşma bu akşam Türkiye saati ile 21:30’da başlayacak.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER