Tüketici güven endeksi gerilemeye devam ediyor! Vatandaş güvenmiyor

Ekonomi alanında yaşanan olumsuzluklar, vatandaşın zam beklentilerinin boşa çıkması ve peş peşe gelen fiyat artırımları insanlarda büyük bir karamsarlık oluşturdu. Bu karamsarlık Tüketici güven endeksi rakamları ile net bir şekilde ortaya konuldu.

Tüketici güven endeksi gerilemeye devam ediyor! Vatandaş güvenmiyor

Vatandaşın piyasalara nasıl baktığını ve güvenin iyimserlik mi yoksa karamsarlık yönünde mi ilerlediğini gösteren veriler yayınlandı. TÜİK tarafından Merkez Bankası iş birliği ile hazırlanan verilerde karamsarlığın devam ettiği gözlemlendi.

Yayınlanan rakamlara göre Mayıs ayında yüzde 80,51 olan Tüketici Fiyat endeksi bu ay bir önceki aydan daha az bir seviyede yer aldı. Yayınlanan verilerde Haziran ayı endeksinin yüzde 78,3'e düştüğü ifade edidi.

VATANDAŞIN MADDİ DURUMUNDA GERİLEME YAŞANDI

TÜİK tarafından yayınlanan verilerde hanelerin mevcut durumuna da değinildi. Söz konusu verilerde hanenin maddi durumu endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,2 azalarak yüzde 63,8 seviyesinde kendine yer buldu.

Söz konusu rakamlardan yola çıkılarak tüketicinin mevcut ekonomi ve içinde bulunan duruma güvenmediği yorumları yapıldı. Tüketicinin iyimser bir kanaate sahip olması için belirlenen 0-200 birimlik değerlendirmenin 100 birim üstüne çıkması gerekiyor.

EKONOMİ İÇİN İSTENMEYEN GELİŞME

Tüketicinin ekonomiye güvenmemesi yapılacak ekonomik programlar ve ortaya konulacak adımları da etkiliyor. Tüketicinin isteksiz oluşu bu programların hedeflediği sonucu elde etmemesine de neden oluyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER