TÜİK, ücretli çalışan sayısı ve tarım ÜFE verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayı ücretli çalışan sayısı ile kasım ayı tarım ÜFE verilerini açıkladı. Yapılan açıklamada toplam ücretli çalışan sayısı ekim ayında yüzde 2,5 oranında artış gösterirken, tarım ÜFE geçen yılın aynı zamanına kıyasla kasım ayında yüzde 46,91 oranında arttı.

TÜİK, ücretli çalışan sayısı ve tarım ÜFE verilerini açıkladı

Öte yandan Tarım ÜFE verilerini açıklayan TÜİK, kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 8,88 geçen yılın aralık ayına göre yüzde 37,55 oranında artış gösterdiği belirtildi.

TÜİK, sabah saatlerinde ücretli çalışan sayısı, tarım ÜFE verileri ile hizmet üretim endeksi rakamlarını paylaştı. Tarım ÜFE ve ücretli çalışan sayısı artış gösterirken, hizmet üretim endeksinin yüzde 2 seviyesinde azalış kaydettiği belirtildi.

ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI YÜZDE 2,5 ORANINDA ARTTI

Ücretli çalışan sayısı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımladı.

Buna göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı ekimde yıllık bazda yüzde 2,5 artarak 15 milyon 837 bin 471 kişiye yükseldi. Bu sayı geçen yıl ekimde 15 milyon 448 bin 458 kişi olarak kayıtlara geçmişti.

Ekimde ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 1,1 azalırken inşaat sektöründe yüzde 6,3 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 3,9 artış kaydetti.

Aynı ayda ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,3 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 0,6 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,1 yükseldi.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı ekimde aylık bazda bir önceki aya göre değişim göstermedi.

TÜİK, ücretli çalışan sayısı ve tarım ÜFE verilerini açıkladı

TARIM ÜFE VERİLERİ DE PAYLAŞILDI

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) kasımda bir önceki aya göre yüzde 8,88, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 46,91 arttı.

Buna göre endeks, kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 8,88, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 37,55, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 46,91 ve 12 aylık ortalamalara kıyasla yüzde 48,83 artış gösterdi.

Sektörlerde bir önceki aya göre değişime bakıldığında, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 9,35, balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri, balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,7, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,59 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 19,49, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 4,91, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,93 artış kayıtlara geçti.

Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 263,86 artış ile turunçgiller, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup da yüzde 43,95 artış ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.

HİZMET ÜRETİM ENDEKSİ VERİLERİNDE SON DURUM

Hizmet üretim endeksinin ekimde yıllık bazda yüzde 0,2 oranında artış gösterdiği kaydedildi. Özellikle yıllık bazda konaklama, yiyecek hizmetleri, gayrimenkul, idari ve destek hizmetlerinin artış gösterdiği, ulaştırma, depo hizmetleri, iletişim hizmetleri ile teknik hizmetlerin azaldığı belirtildi.

Kaynak: Gözde Gürcü
SONRAKİ HABER