TÜİK Tarım ÜFE Ağustos rakamlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayına ait Tarım ÜFE verilerini açıkladı. Verilere Tarım ÜFE, bir önceki aya göre yüzde 1,56 oranında azalma kaydetti.

TÜİK Tarım ÜFE Ağustos rakamlarını açıkladı

TÜİK’in açıkladığı Tarım ÜFE verilerine ilişkin detaylar kalem kalem belli oldu. Buna göre Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi 2024 ağustos ayına göre yüzde 1,56 azalırken, 2023 yılının ağustos ayına göre de yüzde 32,1 oranında arttı.

Sektördeki değişimlere genel olarak bakıldığında balıkçılık ve su ürünlerine yüzde 9,39 artış, ormancılık ürünlerinde de yüzde 5,46 oranında azalma kaydedildi.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1,56 azalırken, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 32,1 arttı.

BALIKÇILIK ÜRÜNLERİNDE ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Sektörlerde bir önceki aya göre değişime bakıldığında, balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri, balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 9,39 artış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,75, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,46 azalış gerçekleşti.

TÜİK Tarım ÜFE Ağustos rakamlarını açıkladı

Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 6,03, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,19 artış görülürken, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 9,31 azalış yaşandı.

YÜKSEK DEĞİŞİM GÖRÜLDÜ

Yıllık bazda tek azalan grup yüzde eksi 6,23 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Yıllık artışın en az olduğu alt gruplar yüzde 9,25 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar, yüzde 21,16 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar olarak sıralandı. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar yüzde 150,15 ile yağlı meyveler ve yüzde 66,65 ile koyun ve keçi, canlı, bunların işlenmemiş süt ve yapağıları olarak belirlendi.

Bir önceki aya göre sebze ve kavun karpuz ürünleri ile kök ve yumrular yüzde eksi 17,5 ile en çok azalış kaydeden grup oldu. Artışın en yüksek kaydedildiği grup ise yüzde 110,43 ile tropikal meyveler olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER