TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya enflasyon rakamı eleştirilerine cevap verdi

Türkiye'nin en çok önemsediği fakat her açıklandığında tartışmalara neden olan ekonomik gelişmesi olan enflasyon ile ilgili TÜİK'ten açıklama geldi. Başkan Çetinkaya yaptığı açıklamada oranı belirlerken nelere dikkat ettiklerinden bahsetti.

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya enflasyon rakamı eleştirilerine cevap verdi

Haziran ayının enflasyon rakamı geçtiğimiz günlerde açıklanmış ve daha sonrasında gündemi meşgul eden bir tartışma süreci başlamıştı. Söz konusu tartışmada TÜİK'in enflasyon hesaplaması yaparken ele aldığı kriterler olmuştu.

Özellikle kiranın 5 bin lira olması ve doktor muayenesinin 35 lira civarında gösterilmesi TÜİK'e yoğun bir eleştirinin gelmesine neden olmuştu. TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya bir basın toplantısı düzenleyerek eleştirilere yanıt verdi.

"YEMEDİĞİMİZ DAYAK KALMADI"

Yaptıkları hesaplamaların doğru olduğunu ifade eden Başkan Çetinkaya "Dünyada enflasyon nasıl hesaplanıyorsa Türkiye'de de öyle hesaplanıyor. TÜFE ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) arasında oluşan fark da sadece Türkiye'ye özgü değil" dedi.

Bu konuda kendilerine ağır bir eleştiri geldiğini ifade eden Çetinkaya "Çetinkaya, "Geçen yıl doğal gaz desteği sağlandığı dönemde TÜİK olarak 'hükümetin lehine rakamları açıklıyoruz' diye sosyal medyada yemediğimiz dayak kalmadı. TÜİK'i IMF Türkiye Masasına şikayet etmişler, orada bir şeyler mi dönüyor diye. IMF Türkiye Masası şefi geldi, hesaplamalarımıza baktılar. Sadece Türkiye'de değil dünyada diğer ülkelerde de ÜFE'nin TÜFE'nin üzerine çıkmış olduğunu fark ettiler" diyerek yaşadıklarını anlattı.

GELECEK TEPKİLER MERAKLA BEKLENİYOR

Başkan Erhan Çetinkaya algılanan enflasyon oranı ile ilgili konunun sadece Türkiye değil, dünyanın gelişmiş ülkelerinde de aynı olduğunu savundu. Yapılan açıklamaya nasıl bir karşı cevap geleceği merak konusu oldu.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER