TÜİK açıkladı Eylül ayı kira artış oranı belli oldu! Kiralara yüzde kaç zam yapılacak? İşte hesaplama tablosu

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından kira artış oranlarının ne kadar olacağı da merak edilen konular arasındaki yerini aldı. Eylül ayı verilerinin ardından kiralarda ne kadar zam yapılacağı merak konusu olurken rakamlar hesaplandı.

TÜİK açıkladı Eylül ayı kira artış oranı belli oldu! Kiralara yüzde kaç zam yapılacak? İşte hesaplama tablosu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını 3 Ekim Salı günü saat 10.00 itibariyle kamuoyuna duyurdu. TÜİK’in Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından kiralara yapılacak olan zam oranı merak konusu oldu.

Kiracı ve ev sahipleri ''Ekim 2023 dönemi kira artış oranı yüzde kaç oldu, kiralara yüzde kaç zam yapılacak?'' sorusuna yanıt aramaya başladı. Türkiye’de vatandaşların en büyük sorunu haline gelen kira artışları için TÜİK'in açıkladığı verilerle yeniden gündeme geldi.

TÜİK EYLÜL 2023 ENFLASYON VERİLERİNİ DUYURDU

Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayının enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde eylül ayında aylık enflasyon yüzde 4,75, yıllık enflasyon yüzde 61,53 oldu.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %3,40, bir önceki yılın Aralık ayına göre %36,06, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,44 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,55 artış gösterdi. Açıklanan enflasyon rakamları aynı zamanda kira zam oranını da etkiledi. Kira artış oranının hesaplanmasında kullanılan enflasyon rakamının değişmesi ile hesaplamalar yeniden yapıldı.

ksira.jpg

EKİM 2023 KİRA ARTIŞ ORANI YENİDEN HESAPLANDI

Kira artış oranının hesaplanmasında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen sistem kullanılmaya devam ediyor. Kira zammı oranı için yapılan hesaplamada enflasyon rakamları dikkate alınıyor. Enflasyondan rakamlarında da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarına göre hesaplama yapılıyor. Son 12 aylık TÜFE oranı aynı zamanda o ay uygulanacak olan kira artış oranı oluyor. Her ay değişen kira artış oranı konut kiralarını da etkiliyor. Ancak konut kiralarında yüzde 25 zam sınırlaması uygulandığından kira artış oranının konutlarda herhangi bir geçerliliği bulunmuyor. Bu durum ekim ayı içerisinde kira sözleşmesi yenilenecek olan iş yerleri ya da ilk kez ev kiralayacaklar için uygulanacak.

ekran-goruntusu-2023-10-03-100101-001.png

Ekim ayında uygulanacak olan kira artış oranı Eylül 2023 enflasyonunun açıklanması ile belli oldu. Mülk sahipleri Ekim ayında kiraları Eylül ayı enflasyon oranı etkisi ile yüzde 61,53 oldu. Ancak 1 Temmuz 2024 tarihine kadar kira artış sınırının yüzde 25 olarak uygulanmasına karar verildi. Karar kapsamında yenilenecek konut hariç kira sözleşmelerinde resmi kira zammı üst sınırı yüzde 25 olacak. Buna göre örnek bir hesaplama yapıldığında;

KONUT KİRA BEDELİ: 15.000 TL
KİRA ZAMMI: Yüzde 25
ZAM FARKI: 3.750 TL
YENİ KİRA BEDELİ: 18.750 TL

Haberankara.com

SONRAKİ HABER