TÜİK açıkladı: En düşük gelire sahip grubun oranı artış gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) piyasaların merakla beklediği Gelir Dağılımı İstatistikleri yayımladı. Buna göre en yüksek gelire sahip olan yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,6 puan azalarak yüzde 48,1’e geriledi.

TÜİK açıkladı: En düşük gelire sahip grubun oranı artış gösterdi

Gelir Dağılımı İstatistikleri bülteni TÜİK tarafından yayımlandı. Hane halkı kullanılabilir fert geliri kapsamında en yüksek gelire sahip olan grubun yanı sıra en düşük gelire sahip olan yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,2 puan artarak yüzde 6,3 seviyesine çıktı.

TÜİK’in hesaplanırken kullandığı kriterlerde hane halkının büyüklüğü, hane halkının kullanılabilir geliri ve kompozisyonu dikkate alınarak hazırlanıyor.

Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, bu yıl geçen yıla göre 0,6 puan azalarak yüzde 48,1'e düşerken en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,2 puan artışla yüzde 6,3 olarak kayıtlara geçti.

YÜZDE 6,3 SEVİYESİNE YÜKSELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin "Gelir Dağılımı İstatistikleri" bültenini yayımladı. Buna göre, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri kapsamında en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, 2024'te geçen yıla kıyasla 0,6 puan azalarak yüzde 48,1'e indi. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise 0,2 puan artarak yüzde 6,3'e yükseldi.

Söz konusu gösterge, hane halkı kullanılabilir gelirinin, hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer hane halkı büyüklüğüne bölünmesiyle elde ediliyor.

GİNİ KAT SAYISINDA AZALMA

Gini katsayısı, gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden biri olarak kabul ediliyor. Söz konusu katsayı sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, 1'e yaklaştıkça bozulmayı ifade ediyor. Eş değer hane halkı kullanılabilir fert geliri üzerinden hesaplanan Gini katsayısı, iki farklı yöntemle de hesaplanıyor.

Bu kapsamda, yapılan sosyal transferlerin gelir dağılımı üzerindeki etkisini görmek amacıyla tüm sosyal transferler hariç tutularak yapılan çalışmanın yanı sıra emekli, dul ve yetim maaşı dahil diğer tüm sosyal transferler hariç tutularak da hesaplama gerçekleştiriliyor. Buna göre, Gini katsayısı, bu yıl geçen yıla göre 0,007 puan azalışla 0,413 olarak tahmin edildi.

Tüm sosyal transferler hariç tutulduğunda Gini katsayısı 0,476, emekli, dul ve yetim maaşı dahil diğer tüm sosyal transfer gelirleri hariç tutulduğunda ise 0,423 olarak hesaplandı.

Hesaplanan verilere göre yıllık ortalama hane halkı kullanılabilir geliri önceki yıla göre yüzde 106,9 oranında artış göstererek 374 bin TL’nin üzerine çıktı. Aynı şekilde yıllık ortalama eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri de 187 bin 728 TL olarak açıklandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER