Trafiğe çıkan her sürücü bunu yaptırmak zorunda! 11.019 TL cezası var denetlemeler başladı

Araç sahiplerinin üstlenmesi gereken bazı sorumluluklar bulunuyor. Her aracın belirli periyotlarla muayene edilmesi ve egzoz gazı emisyon ölçümünün yapılması gerekiyor. Sürücülerinin bu süreleri düzenli olarak takip etmesi gerekiyor.

Trafiğe çıkan her sürücü bunu yaptırmak zorunda! 11.019 TL cezası var denetlemeler başladı

Trafiğe çıkan her sürücü bunu yaptırmak zorunda! 11.019 TL cezası var denetlemeler başladı - Türkiye'de trafik akışının daha güvenli olması için her aracın belirli aralıklara muayene edilmesi ve olası arızaları ile eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor. Araç sahiplerinin muayene tarihlerini takip etmesi ve muayene sürelerine uyması gerekirken aksini yapanlara da para cezası uygulanıyor. Her araç tipi için ödenen muayene ücreti farklı iken muayenenin gecikmesi durumunda da gecikme faizi ekleniyor.

screenshot-2.jpg

Araç muayene gecikme ücretinin yanı sıra araç muayenesi yaptırmama cezası da bulunurken araç muayenelerinde en çok dikkat edilen konu daegzoz emisyon ölçümü oluyor. Trafikte yapılan denetimler sırasında muayenesiz araç kullanan vatandaşlara cezai işlemler uygulanıyor. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmak zorunda olan her vatandaş TÜVTÜRK'e gitmeden önce de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylı yerlerde bu ölçümü yaptırabiliyor.

screenshot-4.jpg​​​​​​​

Egzoz emisyon ölçümü için geçerli belgeyi alan vatandaşlar TÜVTÜRK'e giderek araç muayenesine kaldıkları yerden devam edebiliyorlar. 2023 yılında araç muayene, muayene geciktirme ve muayenesiz araç kullanma ücretlerine de zam yapıldı. TÜVTÜRK tarafından yapılan araç muayenelerinin güncel ücret tarifesi, muayene gecikme ücreti ve süresi içinde muayene yaptırmama ve egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezası artış gösterirken bu ücretler birleştiğinde de araç sahiplerine hayli yüklü miktarda ceza kesiliyor.

screenshot-5.jpg

ARAÇ MUAYENESİ VE EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMÜ YAPTIRMAYANLARA CEZA YAĞACAK

TÜVTÜRK araç muayene ücreti 2023 yılı için açıklanırken bu muayeneleri belirlenen tarihlerde yaptırmayanlar da yüzde 5 oranında gecikme bedeli yansıtılıyor. Otomobil çeşitlerinde yılın belirli zamanlarında yaptırılması zorunlu olan araç muayenesi için belirli miktarlarda ücret ödeniyor. 2023 yılında yüzde 122 oranında artan araç muayene ücretlerine her araç tipine göre değişiyor. Gecikme bedeli araç muayene süresine uymayanlardan tahsil edilirken söz konusu ücretler birleştiğinde de hayli yüklü miktarlarda para cezası ödenecek. Otomobil kategorisindeki araçların zorunlu TÜVTÜRK araç muayene ücreti bin 130 lira 44 kuruş oldu. Muayene süresi geçen her araçtan gecikilen her ay için muayene ücreti yüzde 5 oranında fazla bedel ile tahsil edilirken egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlara da 6 bin 275 lira para cezası kesiliyor.

screenshot-7.jpg

Örneğin araç muayenesinin son geçerlik tarihi 5 Eylül 2019 olan araç sahibi, 5 Eylül 2023 tarihinde muayeneye giderse muayene ücreti olan bin 149 lira 60 kuruşa ek olarak 2 bin 644 lira 8 kuruş gecikme bedeli ödeyecek ve toplamda 3 bin 793 lira 68 kuruş ödemek durumunda kalacak.

screenshot-6.jpg

Muayenesiz trafiğe çıktığı tespit edilen sürücülere ise 951 TL para cezası kesilecek. Bu durumda egzoz emisyon ölçümü de yaptırmamış olan vatandaşa 6 bin 275 TL para cezası da uygulanacak. Bu durumda araç sahibi araç muayenesini geciktirme, egzoz emisyon ölçümü yaptırmama ve muayenesiz araçla trafiğe çıkmaktan toplamda 11 bin 19 lira 68 kuruş cezalı ödeme yapmak durumunda kalacak.

BAKAN ÖZHASEKİ CEZAİ İŞLEM UYGULANDIĞINI AÇIKLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, egzoz emisyon ölçümü ile ilgili olarak "Temiz bir hava, sağlıklı bir dünya için Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi EGEDES'i 81 şehrimizde uygulamayı sürdürüyoruz. EGEDES ile trafikten kaynaklı hava kirliliğinin önüne geçmek için egzoz emisyon muayenesi yaptırmayan araçları trafikte tespit ediyoruz. Yaptığımız denetimlerde egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan yaklaşık 1 milyon araca idari yaptırım uyguladık. Evlatlarımızın emaneti ortak evimiz dünyamızı daha yeşil, daha sağlıklı ve yaşanabilir bir hale getireceğiz.'' açıklamasına yer verdi. Çevre ve Şehircilik Uzmanı Hasan Ege ise "2023 yılı için egzoz emisyon ölçümünü yaptırmamanın idari para cezası 6 bin 275 lira. Bakanlığımızca yaptığımız çalışmalar kapsamında son bir yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon aracın egzoz emisyon ölçümü bulunmadan trafikte seyrettiğini tespit ettik." şeklinde konuştu.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER