Torba yasada şaşırtan gelişme! Kademeli emeklilik, 3600 ek gösterge, taşerona kadrodan daha fazlası

Torba yasa ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Torba yasada yer alan kademeli emeklilik, 3600 ek gösterge ve taşeron işçiye kadro konusunda pek çok maddeye ilişkin gelişme takip edilirken yeni bir gelişme daha gündeme geldi.

Torba yasada şaşırtan gelişme! Kademeli emeklilik, 3600 ek gösterge, taşerona kadrodan daha fazlası

Torba Yasa zaman zaman gündeme gelmeye devam ediyor. Ekonomik düzenlemeleri içeren torba yasada sona gelinirken 3600 ek gösterge, kademeli emeklilik, taşeron işçilere kadro gibi düzenlemelerin torba yasada yer alması bekleniyor. Çalışma hayatı ve ekonomik düzenlemeleri içeren geniş kapsamlı kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşınmıştı.

İlk aşamada 86 maddeden oluşan yasadan 42 maddesi kabul edilmişti. Şimdi ise gündemde kalan maddeler öne çıktı. Sigorta primi teşviki, kademeli emeklilik, ev kadınlarına emeklilik ve 3600 ek gösterge ve taşeron işçilerine kadro gibi önemli düzenlemeler in yer aldığı torba yasaya ilişkin detaylar belli oldu.

TORBA YASADAKİ MADDELER NEDİR?

Yaklaşık 5,3 milyon kamu çalışanını ilgilendiren düzenleme, yasalaşması halinde memurların unvan, görev, sorumluluk ve hizmet sürelerine göre maaş hesaplamalarında önemli bir rol oynayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da konuyla ilgili daha önce açıklamalarda bulunarak "Birinci döneme yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini en yakın zamanda hayata geçireceğiz" demişti. EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 yılından önce çalışmaya başlayanlar erken emekli olmuştu.

Torba yasada şaşırtan gelişme! Kademeli emeklilik, 3600 ek gösterge, taşerona kadrodan daha fazlası

9 Eylül 1999 yılından sonra çalışmaya başlayanlar ise bu düzenlemeden yararlanamadı. Kademeli emekliliğin yasalaşması halinde en erken olmak üzere; kadınlar 43, erkekler ise 45 yaşında emekli olabilecek. İlk olarak 2023 yılında duyurulan 90 bin taşeron işçisine kadro düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Torba yasa görüşmeleri nedeniyle gözler yeniden 90 bin taşerona kadro çalışmalarına çevrildi. Küçük esnafın prim ödeme gün sayısı düşürülecek ve SSK’lılarla eşitlenmesini içeren düzenleme ile Bağ-Kur’luların prim şartı 9 bin günden 7 bin 200 güne inecek.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER