Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde yılın ilk 8 ayında 815 milyon TL para cezası kesildi

Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamasında yılın 8 ayında yapılan denetimlerde 815 milyon TL’den fazla para cezası kesildiğini açıkladı. Yapılan denetimlerde en sık para cezası kesilen konunun fiyat etiketi olduğu belirtildi.

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde yılın ilk 8 ayında 815 milyon TL para cezası kesildi

Ticaret Bakanlığı, reklam ve haksız ticari uygulama denetimi, piyasaların gözetimi ve tüketicilerin taraf olmuş olduğu sözleşmeler kapsamında 81 ilde denetimler yaptı.

Yapılan denetimlerde başta fiyat etiketi olmak üzere çeşitli konular için yılın ilk 8 ayında 815 milyon TL’den fazla idari para cezası kestiğini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulama denetimi, ürün güvenliği kapsamında piyasa gözetimi ve denetimi ile taşra teşkilatınca fiyat etiketi başta olmak üzere yürütülen denetimlerde ilk 8 ayda 815 milyon liradan fazla idari para cezası uyguladı.

YILIN İLK 8 AYINDA KESİLEN PARA CEZASI AÇIKLANDI

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, tüketicilerin günlük hayatta taraf oldukları sözleşmelere ilişkin olarak sağlık ve güvenlikleri ile ekonomik çıkarlarının korunması, bunun yanında tüketicileri mağdur edebilecek faaliyetlerin tespiti ve önlenmesi amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüketicilerin taraf olduğu sözleşmeler, reklam ve haksız ticari uygulama denetimi, ürün güvenliği kapsamında yapılan piyasa gözetimi ve denetimi, taşra teşkilatınca fiyat etiketi başta olmak üzere yürütülen denetim faaliyetleri kapsamında bu yılın ilk 8 ayında 815 milyar liradan fazla idari para cezası uygulandığı belirtildi. Açıklamada, sadece ağustos ayında yapılan denetimlerde 79 milyon liradan fazla idari para cezası uygulandığı kaydedildi.

432 MİLYON TL’DEN FAZLA PARA CEZASI

Açıklamada, tüketicilerin hayatın her anında karşılaşabilecekleri başta mesafeli sözleşmeler olmak üzere abonelik sözleşmeleri, iş yeri dışında kurulan sözleşmeler, ön ödemeli (maket üzerinden) konut satışları, devre tatil, paket tur, bankacılık hizmetleri, haksız şartlar ile satış sonrası hizmetler gibi konuları kapsayan tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerden doğan aykırı fiillere yılın ilk 8 ayında 432 milyon liradan fazla idari para cezası uygulandığı kaydedildi. Ayrıca tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve kullanım ürünleri ile deterjan gibi tüketici ürünlerinin güvenli şekilde piyasaya arz edilmesi amacıyla ürün güvenliği kapsamında gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında 16 milyondan fazla yaptırım uygulandığı belirtilen açıklamada, reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında aykırı fiillere de 165 milyon liradan fazla para cezası uygulandığı bildirildi.

İdari para cezalarına ilişkin yapılan açıklamada 201 milyon TL’den fazla cezanın da tespit edilen aykırılıklar neticesinde kesildiği aktarıldı. Taşra teşkilatı tarafından yapılan denetimler kafe, restoran, pastane gibi mekanlardaki fiyat etiketi incelendi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER