Ticaret Bakanlığı'nın Güvenli Ödeme Sistemi bugünden itibaren herkes için zorunlu oldu

Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde duyurduğu Güvenli Ödeme Sistemi’ni bugünden itibaren başlattı. İkinci el araç alım satımında Güvenli Ödeme Sistemi, artık herkes için zorunlu oldu.

Ticaret Bakanlığı'nın Güvenli Ödeme Sistemi bugünden itibaren herkes için zorunlu oldu

Konu ile ilgili Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, yaptığı açıklamasında Güvenli Ödeme Sistemi’nin herkes için zorunlu olduğunun altını çizdi. İnternet dolandırıcılığı ile kaparo hırsızlığının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği Güvenli Ödeme Sistemi sayesinde, nakit para taşıma, sahte para ya da satış bedelinin ödenmemesi gibi tüm riskler ortadan kaldırılacak. Bu şekilde ikinci el araç alım satımında daha güvenli bir ortam oluşacak.

ŞAHISLAR ARASI GARANTİLİ SATIŞ SİSTEMİ

MASFED Başkanı Erkoç, AA muhabirine, sistemin motorlu araç satıcıları yönünden değil, şahıslar açısından iyi bir uygulama olduğunu söyledi. Erkoç, "Uygulamayla özellikle internet dolandırıcılığıyla kapora hırsızlığının önüne geçilecek. Sistem, aracı satanın satışını vermemesi, alan kişinin de bedelini ödememesi sebebiyle hayata geçirildi. İnternet sitelerinde bunlarla ilgili yolsuzluklar yapıldığı için şahıslar arası çıkmış garantili satış işlemi diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

GÜVENSİZLİK OLUYOR

Erkoç, sistemde şahıslarla ilgili hiçbir sorunun olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Motorlu araç satıcılarıyla, esnafımızla, tüccarımızla ilgili sıkıntılarımız var. Krediye ulaşımda sıkıntılar yaşanıyor. Örnek veriyorum, sizin 1 milyon liralık araç alma düşünceniz var, 500 bin liralık da bir aracınız var, bu aracınızı takas olarak veriyorsunuz, 200-300 bin lira da nakit ödüyorsunuz. 'Geri kalanı da kredi kartından çekin ya da senet yapın' diyorsunuz. Bunu nasıl bankaya bloke olarak göstereceksiniz? Burada tezgaha düşüyoruz. Diğer taraftan da her türlü yükümlülüğü yerine getirmiş, mesleki yeterlilik sınavına girmiş, gerekli aşamaları geçmiş ve yetki belgesi almış motorlu araç satıcılarına güvensizlik oluyor."

Erkoç, yaptığı açıklamasının devamında ülkemizde 70 bin motorlu araç satıcı olduğunu ifade ederek, araç al sat işleminin her 5 kişiden 1’inin ek iş olarak yaptığını belirtti. Satılan 9 milyondan 5 milyon aracın kayıtsız olduğunu söyleyen Erkoç, devletin bu olaydan her yıl 25 milyar TL kayba girdiğinin de altını çizdi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER