TESK Başkanı Palandöken: “Faizlerin yüksekliği insanları korkutuyor”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamasında esnafın yüzde 3 kazandığı bir üründe bankaların yüzde 4 komisyon istediğini ifade etti.

TESK Başkanı Palandöken: “Faizlerin yüksekliği insanları korkutuyor”

TESK Başkanı Palandöken, kredi kartları ile yapılan alışverişlerde kesilen yüksek komisyon oranlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kart kullanma oranının yüzde 85 olduğunu ifade eden Palandöken, nakit paranın esnafın eline değmeden gittiğini vurguladı.

Esnafın kazancının yüzde 3, bankaların istediği oranını yüzde 4 olduğunu söyleyen TESK Başkanı işlem ve pos ücreti gibi ürünlerle esnafın ciddi zarar ettiğini belirtti.

“KÜÇÜK ESNAF VE TÜKETİCİLER DE MAĞDUR OLUYOR”

Esnafın pos komisyon ücreti ve işletme maliyeti gibi birçok kalemde yaşadığı sorunlara çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Komisyon için açıklanan rakamlar yüzde 2, yüzde 2.5 ama kesilen rakamlar yüzde 4. İnsanların yüzde 85'i kredi kartı kullanıyor ama esnafın cebine bir şey girmiyor. Bir taraftan da hayat pahalanıyor. Yılın ilk 6 ayında nerdeyse yüzde 70'i kartını ödeyemez halde. Kalan da asgarisini ancak yatırabiliyor. Hem insanlar kredi kartlarından hem esnaf para kazanamamaktan şikayetçi. Kredi kartı tabi ki çağdaşlık, paranın dolaşmasındaki en büyük araç. Ama böyle para kazanılmadan hizmet edilmesi doğru değil. Bununla ilgili sorun ve taleplerimizi Ticaret Bakanlığına ve Maliye Bakanlığımıza anlattık. Ancak bu yüzde 4 komisyon, işletim ücreti ve pos cihazı kullanım bedelini koyduğunuz zaman hadise böyle olmuyor. Hem nihai tüketici hem de küçük esnaflar ve aynı şekilde bu hizmeti vermek için hizmet üreten kesimler mağdur oluyor” şeklinde konuştu.

“KÜLFETE DÖNDÜ”

Eskiden veresiye defterleri varken kimsenin mağdur olmadığını hatırlatan Palandöken, “Kart komisyonlarının düşürülmesi için BDDK'ye yazı yazdık ama herhangi bir geri dönüş alamadık. Esnafımız ciddi manada bir kayıp yaşıyor. Bununla birlikte piyasada kredi kartı ile yapılan alışverişlerdeki sıkıntı sürüyor. Kayıtlı ekonomi için önemli olan şey bu sefer külfete döndü. Orta yol bulunup vatandaşın mağduriyetinin önlenmesi gerek. Kredi kartı kullanımının artmasına rağmen kredi kartının tamamını yatıramayanlar için faizlerin yüksek olması insanları korkutuyor. Eskiden biliyorsunuz ki veresiye defterleri vardı. Ürünleri kullanacağınız tarihten itibaren bir dahaki parayı ödeyeceğiniz tarihte fiyatlar değişmediği gibi mağduriyet olmuyordu. Ancak bu kredi kartında aracı banka olduğu için hangi gün yatmadıysa faizin yüksekliğini hesaba katarsanız insanlar bunu ödemekte zorlanıyor” diye konuştu.

Esnafın kazanamadığı parayı arada bankaların komisyon adı altında aldığına değinen TESK Başkanı Palandöken kredi kartlarındaki faiz oranlarının düşürülmesi gerektiği konusunda kamu bankalarına çağrıda bulundu.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER