Tehlikeli fay hatları tek tek açıklandı büyük tehlike kapıda! Milyonların yaşadığı o bölgelerde riskin arttığı duyuruldu

Ülkemizde yaşanan depremlerin yıkıcı boyutlarından dolayı vatandaşlar da bir deprem fobisi oluştu Depremlerin yıkıcı boyutu endişe verici bir hal alırken son günlerde 5 üzerinde depremlerin artışı da uzmanları harekete geçirdi. Tehlikenin arttığı bölgeleri sıralayan Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, kritik açıklamalar yaparak bazı bölgeleri uyardı.

Tehlikeli fay hatları tek tek açıklandı büyük tehlike kapıda! Milyonların yaşadığı o bölgelerde riskin arttığı duyuruldu

Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de zayıf ve yanlış zemine inşa edilen tüm yapılar her depremde büyük bir risk teşkil ediyor. Depremlerde yapı stoku zayıf olan ve yanlış zemine inşa edilen her yapı, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalırken 6 Şubat depremleri de kapanmaz bir yara açtı. Türkiye'de depremlerin yıkıcı boyutu giderek endişe vermeye devam ederken Türkiye'nin deprem haritasına ilişkin Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den yeni uyarılar geldi.

Bilim Akademisi üyesi Yerbilimci Prof Dr. Naci Görür, son günlerde meydana gelen depremlere değinerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için önemli uyarılarda bulundu. Bazı illerin tehlike altında olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Görür, risk altındaki illeri tek tek sıralayarak tehlikenin arttığı bölgelere de dikkati çekti. Prof. Dr. Görür'ün açıklamaları merak konusu olurken bir fay hattına da özellikle vurgu yapıldı.

PROF. DR. GÖRÜR: ‘’TEHLİKE ORADA ARTTI''

Deprem uzmanı Prof. Dr. Görür, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için deprem uyarısında bulunurken Güneydoğu için 2 tehlikenin Doğu Anadolu Fayı ve Bitlis - Zagros bindirme kuşağı olduğunu duyurdu. 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerle beraber Arap Levhası'nın kuzeye doğru savrulduğun açıklayan Prof. Dr. Görür, “Kendisi ile Avrasya Levhası arasında Doğu Anadolu’yu sıkıştırdı.Bu hareketleri yapan Doğu Anadolu Fayı ile Ölüdeniz Fayı’dır" ifadelerine yer verdi.

Tehlikeli fay hatları tek tek açıklandı büyük tehlike kapıda! Milyonların yaşadığı o bölgelerde riskin arttığı duyuruldu

"Bingöl Karlıova’dan Kahramanmaraş’tan Hatay’a kadar giden hattır. Asıl orayı yaratan bu'' diyen Prof. Dr. Görür, deprem tehlikesinin arttığına işaret ettiği açıklamasında ‘’Dolasıyla bu Adıyaman ve Diyarbakır’a, Hakkari’ye özgü bir fay sisteminin veya tehlike hattının çalışması değil. Aksine tehlike oralarda arttı" uyarısında bulundu.

ADIYAMAN, DİYARBAKIR VE HAKKARİ İÇİN DEPREM UYARISI

Adıyaman, Diyarbakır ve Hakkari illerinin birinci derecede tehdit eden bindirme kuşağına bağlı bir tehlikeye maruz kalmadığından bahseden Prof. Dr. Görür, bu illerin Doğu Anadolu Fayı’nın kırılması sonucu etkilendiğinden bahsederken ‘’Adıyaman DAF’a çok yakın etkilendi. Diyarbakır da etkilendi, evler yıkıldı. O kuşaktaki Bitlis, Batman, Diyarbakır, Hakkari ve Şanlıurfa, Şırnak, Gaziantep… DAF ve bindirme hattı levha sınırıyla ilişkili ve onları karakterize ediyor.'' dedi.

Tehlikeli fay hatları tek tek açıklandı büyük tehlike kapıda! Milyonların yaşadığı o bölgelerde riskin arttığı duyuruldu - Resim : 2

Açıklamasını gerekçelendiren Prof. Dr. Görür, ‘’Dolasıyla hep aktif ve bunlar deprem ürettiği zaman bu bölgeyi etkiler. Bu dediğim DAF’a çok yakın yerlerdeki kentler… Dolasıyla onlar cidden tehlikeli. DAF üzerinde olan deprem bindirmeyi daha tehlikeli hale getirdi." dedi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki deprem riskine dikkati çeken Prof. Dr. Görür, yıkıcı deprem konusunda zayıf yapı stoku ve yanlış zemin etüdündeki evler için önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER