TCMB Başkanı Karahan: “Veriler önümüzdeki aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını ima ediyor”

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yaptığı açıklamasında önümüzdeki süreçlerde aylık enflasyonun ana eğiliminin düşmeye devam edeceğini belirtti.

TCMB Başkanı Karahan: “Veriler önümüzdeki aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını ima ediyor”

Başkan Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ekonomiye ve enflasyona dair önemli bir sunum gerçekleştirdi. Küresel manşet ve çekirdek enflasyonda düşüşün devam ettiğini ifade eden Karahan, hizmet enflasyonundaki katılıkların zayıflamaya devam ettiğini belirtti.

Karahan, yaptığı açıklamasının devamında da sıkı para politikası sonucunda ip talepteki dengelenmenin devam edeceğini söyledi.

“DAHA YAVAŞ GERÇEKLEŞMESİNE NEDEN OLUYOR”

Hizmet enflasyonunun yavaşlamaya devam ettiğini fakat bu gruptaki fiyat artışlarının diğer bir çekirdek grup olan temel mallara kıyasla güçlü seyrettiğini ve manşet enflasyonunu yukarıya çektiğini aktaran Karahan, “Hizmet sektöründe daha yaygın olan zamana bağlı ve geriye dönük fiyatlama davranışları, hizmet enflasyonundaki zayıflamanın gecikmeli ve daha yavaş gerçekleşmesine neden oluyor” şeklinde konuştu.

TCMB Başkanı Karahan: “Veriler önümüzdeki aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını ima ediyor”

KİRA ENFLASYONU ZAYIFLAYACAK

Hizmet sektörü enflasyonunda ataleti besleyen en önemli grubun kira olduğunu söyleyen Karahan, şu ifadelere yer verdi:

“Yıllık kira enflasyonu eylül ayı itibarıyla yüzde 117 ile yıllık hizmet enflasyonunun yaklaşık 45 puan üzerinde seyretmektedir. Buna karşın sağdaki panelden de takip edebileceğiniz üzere, öncü göstergeler bir süredir aşağı yönlü bir harekete işaret ediyor. Gerek çevrimiçi kaynaklardan izlediğimiz ilan fiyatları, gerekse konut kredisi değerleme raporlarına dayanan göstergelerimiz azalış eğilimlerini sürdürmekte. Perakende Ödeme Sistemi verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranları gerek konut piyasasında süregelen normalleşme, gerekse de manşet enflasyondaki düşüşü takiben TÜFE'deki mevcut kira enflasyonunun altında değer almakta. Yılın son çeyreğinde taşınma ve sözleşme yenileme oranlarında gerçekleşecek düşüşü de dikkate aldığımızda, bu durum önümüzdeki aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını ima ediyor”

Enflasyon verilerine de değinen Karahan, para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesiyle enflasyonun istikrarlı olarak gerileyeceğini öngördüklerini ifade eden Karahan, para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğinin mesajını verdi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER