Konuya ilişkin Türkyılmaz yaptığı açıklamasından hamsi avcılığının 15 Ekim tarihinden sonra artacaklarını tahmin ettiklerini ifade etti.
Balıkçılık sektörüne ilişkin önemli gelişmeler hakkında bilgi veren Türkyılmaz, Türkiye2nin her bölgesinden karaya çıkış noktalarının belirlendiğini söyledi.
arım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, hamsi avcılığının denizden tezgaha kadar takip edilmesini sağlayacak bir sistem kurduklarını belirterek, "Hamsi avcılığında Türkiye'nin her bölgesinde karaya çıkış noktaları belirledik, isteyen istediği yerden karaya çıkaramayacak, ekiplerimiz de o bölgelerde görev yapacak." dedi.
ÜRETİM PLANLAMASI YAPILACA
Bu alanda düzenleme yaparken sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunduklarını bildiren Türkyılmaz, yaptıkları yeni düzenlemeyle hem avcılık hem de yetiştiricilik için üretim planlaması oluşturulduğunu söyledi.
GEÇEN SENE 275 BİN TON HAMSİ AVCILIĞI YAPILDI
Türkyılmaz, geçen sene yaklaşık 275 bin ton hamsi avcılığı yapıldığını anımsatarak, "Bu, toplam avcılıktan elde edilen miktarın yüzde 63'üne tekabül ediyor. Bunu sürdürülebilir kılmamız gerekir. Bu nedenle üretim planlamasında hamsiyi de dahil ettik." diye konuştu.
Üretim planlaması kapsamındaki balık türleri belirlenirken sürdürülebilirlik ve ülkenin rekabet gücünün de dikkate alındığına işaret eden Türkyılmaz, düzenlemenin her yıl gözden geçirilerek gerekli güncellemelerin yapılacağını anlattı.
YILLIK 260 TON OLARAK BELİRLENDİ
Türkyılmaz, üretim planlaması uygulamasının odağında hamsinin olduğunu belirterek, "Kota uygulaması kapsamında yıllık avlanabilir hamsi miktarı 400 bin ton olarak belirlendi. Bu miktarın tamamı, bu avcılığı yapabilecek gemilere tahsis edildi. Her bir gemiye avlayabilecekleri miktarı tahsis ettik. Gemiler kendilerine ait olan kota miktarını biliyor ve bu miktar kadar avcılık yapabilecekler. Bu kapsamda 12 metrelik bir geminin hamsi kotası yıllık 260 ton olarak belirlendi. Büyük gemiler için bu miktar 2 bin tona kadar çıkabiliyor" ifadesini kullandı.
Öte yandan vatandaşların palamuta doydukları ifade edilirken, hamsi avcılığının 15 Ekim tarihinden sonra artış göstereceği ifade edildi. Palamutta 1 Eylül tarihinden itibaren 15 bin tonunun üzerinde avcılık yapılmıştı.