Tapuda gerçek değer dönemi başlıyor: Ev alıp satacaklar dikkat!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeni vergi paketi üzerinde çalışmalar devam ederken tapuda gerçek değer dönemi yeniden gündeme geldi. Düzenleme daha öncede gündeme gelmiş ancak tepkiler üzerine geri çekilmişti.

Tapuda gerçek değer dönemi başlıyor: Ev alıp satacaklar dikkat!

Enflasyonla mücadele kapsamında hükümet yeni ekonomi paketini uygulamaya devam ederken en çok konuşulan konulardan biri de yeni vergi paketi olarak öne çıkmıştı. Devletin en çok vergi kaybı yaşadığı kalemlerin arasında gösterilen tapu harcı için de düzenleme yapılacağı iddia edilmiş, tapuda gerçek değer dönemi yeniden gündeme taşınmıştı.

TAPUDA GERÇEK DEĞER DÖNEMİ NEDİR, TAPU HARCI YÜKSELECEK Mİ?

Gayrimenkullerin alış ve satışında gerçek bedelin tespiti hem tapu harcı hem de gelir vergisi açısından önem taşıyor. Halen gayrimenkul alım-satım işlemleri, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcına tabi bulunuyor. Alıcı ve satıcının gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak üzere gerçek alım-satım bedelini beyan etmesi gerekiyor. Eksik alınan harç taraflardan cezalı olarak isteniyor.

Yeni yapılacak olan düzenlemenin detayları henüz açıklanmazken bir önceki iptal edilen taslakta olduğu gibi konut satışında ekspertiz zorunluluğu getirilebileceği ifade edildi. Böylelikle konut satışında gerçek satış fiyatı beyan edilecek. Şu anda pek çok kişi rayiç bedel üzerinden satış gösterirken böylelikle daha düşük ödeme yapmış oluyorlar.

Şu anda evini 2 milyon liradan satan ya da 2 milyon liraya ev alan bir kişi gerçek bedel üzerinden satış gösterdiği anda 40 bin TL tapu harcı ödeyecek. Devletin tapu harcı geliri ise alıcı ve satıcı taraftan 40 bin TL olmak üzere toplamda 80 bin lira tapu harcı geliri elde etmiş olacaklar.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER