Tapuda ekspertiz dönemi: Rayiç bedel değil gerçek değeri gösterilecek

Türkiye'de vergilendirme sistemi üzerinde düzenlemeler devam ederken özellikle de gayrimenkul sistemindeki düzenlemeler kamuoyu tarafından yakından takip ediliyordu. Tapuda rayiç bedel üzerinden satış göstermek isteyenlere kötü haber geldi.

Tapuda ekspertiz dönemi: Rayiç bedel değil gerçek değeri gösterilecek

Son dönemde konut fiyatlarında yaşanan yükseliş cepleri yakarken ev sahibi olmak isteyen vatandaşları zorlamaya başlamıştı. Konut almak isteyenler ve evlerini satan kişiler maliyeti düşürmek için tapuda rayiç bedel üzerinden satış göstermeye başlarken Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından devletin yaşadığı büyük vergi kaybı sonrasında konu hakkında yasal düzenleme yapılmıştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI YILLIK PROGRAMINDA TARİH BELLİ OLDU! TAPUDA EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Cumhurbaşkanlığının yıllık programında da nesnel ölçütlere dayalı bir gayrimenkul değerleme sistemine ihtiyaç olduğuna dikkat çekilmişti. Bu doğrultuda, gayrimenkul değer değişimlerinin takip edilmesi ve taşınmaz değer haritalarının oluşturulabilmesi için teknik altyapı geliştirilecek.

Taşınmazların değerlerine yönelik veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulacağı bu sistem Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne entegre edilecek. Teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra gayrimenkullerin alım satımının gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi konusunda kanun değişikliği yapılacak. Edinilen bilgilere göre gayrimenkul alım-satımında gerçek değer üzerinden vergilendirme uygulaması 2026 yılında devreye alınacak.

DAHA ÖNCE TEPKİLER NEDENİYLE İPTAL EDİLMİŞTİ!

Hatırlanacağı üzere daha önce de düzenleme gündeme gelmiş ancak yoğun tepki üzerine geri çekilmişti. Gerçek değeri 2 milyon TL olan bir konut tapuda rayiç bedel üzerinden 400 bin TL gösterilerek satılabiliyor. Bu durumda evini satan kişi sadece 8 bin TL tapu harcı öderken gerçek değer üzerinden satış gösterilmesi durumunda ödenmesi gereken tapu harcı bedeli ise 40 bin TL olarak gerçekleşiyor.

Tapuda beyan yerine ekspertiz tarafından belirlenen değerin kullanılması geriye dönük işlemleri de etkileyecek. Örneğin 2024 senesinde rayiç bedel üzerinden satış gösteren bir kişi 400 bin TL olarak gösterdiği evini 2026 senesinde satması ve gerçek bedel üzerinden ekspertiz raporu ile evini 2 milyon TL'den satması durumunda tapu harcına ek değer artış kazancı vergisi olarak rekor ödeme yapmak zorunda kalacak.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER