Tapu sahipleri için flaş karar! Resmen vergiden muaf tutulacaksınız artık ödeme yapmak zorunda değilsiniz

Tapu sahibi olan vatandaşların belirli dönemlerde ödemeleri gereken vergiler bulunuyor. Vergi ödeme yükümlülüğü olan vatandaşlar için 2024 yılında alınan flaş bir karar gündemi resmen değiştirdi.

Tapu sahipleri için flaş karar! Resmen vergiden muaf tutulacaksınız artık ödeme yapmak zorunda değilsiniz

Türkiye'de vatandaşların vergi ödeme yükümlülükleri bulunuyor. Vergi ödemesi yapmak zorunda olan vatandaşların bu ödemeleri takip ederek belirli zaman dilimleri içerisinde ödemelerini yapmaları gerekiyor. Aksi halde ödemedikleri vergilere faiz işliyor ve ana borçtan fazla bir para ödemek zorunda kalınıyor.

Vergi ödeme zorunluluğu olan tapu sahipleri için 2024 yılında ödenmesi gereken ücretler yeniden hesaplanırken vergi ödeme zorunluluğu bulunan vatandaşlar her yıl güncellenen yeni vergi ücretlerini merak ediyor. Ev sahibi olan vatandaşların da vergi ödeme yükümlülüğü bulunurken bu kez vergi istisnası için sürpriz bir açıklama geldi.

TAPU SAHİPLERİNE VERGİ İSTİSNASINDA ŞARTLAR BELLİ OLDU

Vergi ödemelerine ilişkin ayrıntılar merak konusu olurken vergi istisnası konusu ayrı bir araştırma konusu oldu. Vergi ödemekle yükümlü vatandaşlar vergi istisnasının ne anlama geldiğini merak ederken vergi istisnası, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesini ifade eder. Bu kapsamda 2024 yılı vergi istisnası tutarlarının yükseldiği bildirilirken tapu sahipleri için merak edilenleri derledik.

Tapu sahipleri için flaş karar! Resmen vergiden muaf tutulacaksınız artık ödeme yapmak zorunda değilsiniz

Gelir vergisinde kazanç unsurları kapsamında pek çok mükellef, istisna ve indirim tutarlarından faydalanıyor. Bu tutarlar 2024 yılında yeniden değerleme oranında artırılırken Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) mesken kira gelirlerinde gelir vergisi istisnasının 2024 yılı için 33 bin lira olduğunu kamuoyunun bilgisine sundu. 2024 yılında belirlenen yeni rakamla beraber bir yıl boyunca 33 bin liranın altında kira geliri elde eden ev sahipleri herhangi bir gelir vergisi ödemekle yükümlü olmayacak.

Tapu sahipleri için flaş karar! Resmen vergiden muaf tutulacaksınız artık ödeme yapmak zorunda değilsiniz - Resim : 2

33 bin liranın üstünde kira geliri elde eden ev sahipleri gelir vergisi ödemekle yükümlü olacak. 2024 yılı vergi istisnası düzenlemesine göre 33 bin liraya kadar olan kira gelirleri için ev sahipleri gelir vergisi ödemeyecek. Bununla beraber yeni tutarlar da şöyle listelendi;

Tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı 13 bin liraya

Arızi kazançlardaki 129 bin lira istisna tutarı 200 bin liraya,

Kira gelirlerindeki 21 bin lira olan istisna tutarı 33 bin liraya,

Değer artış kazançlarındaki 55 bin lira istisna tutarı 87 bin liraya çıktı. Söz konusu rakamların üzerinde gelir elde edenler vergi mükellefi sayılacak.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER