TÜİK, çalışan sayısının şubat ayında yıllık yüzde 1,1 oranında artış göstererek 15,3 milyona yaklaştığını belirtti. Bunun yanı sıra inşaat ve hizmet üretim verilerini de açıklayan kurum, 3 veride de artışın kaydedildiğini belirtti.
Şubat ayında inşaat üretim endeksi yüzde 12,7 oranında hizmet üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 1,2 seviyesinde artış kaydedildi. Verilere ilişkin detayları TÜİK, resmi sitesi üzerinden aktardı.
ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYSINDA ARTIŞ
2024 Şubat'ta 15 milyon 125 bin 704 kişi olan sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, bu yılın aynı döneminde yüzde 1,1 artışla 15 milyon 293 bin 843 kişiye yükseldi.
Söz konusu ayda ücretli çalışan sayısı, sanayi sektöründe yıllık bazda yüzde 2,2 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 2 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 2,9 arttı.
İNŞAAT ÜRETİM ENDEKSİ ARTIŞ GÖSTERDİ
İnşaat üretim endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 12,7 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin inşaat üretim endeksini açıkladı. Buna göre, endeks şubatta yıllık bazda yüzde 12,7 artış kaydetti.
İnşaatın alt sektörleri incelendiğinde endeks, şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla bina inşaatı sektöründe yüzde 14,9, bina dışı yapıların inşaatında yüzde 10,3 ve özel inşaat faaliyetlerinde yüzde 7,1 yükseldi.
İnşaat üretim endeksi şubatta aylık bazda ise yüzde 0,3 azaldı. Endeks, şubatta bina inşaatı sektöründe bir önceki aya göre yüzde 0,9, bina dışı yapıların inşaatında yüzde 0,2 azalırken, özel inşaat faaliyetlerinde yüzde 1,6 artış gösterdi.
HİZMET ÜRETİM ENDEKSİ ŞUBAT AYINDA ARTTI
Hizmet üretim endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 1,2 artarken, aylık bazda yüzde 2 azalış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin hizmet üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,2 arttı.
Alt sektörler incelendiğinde, yıllık bazda ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 3,5 azalırken, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 1,4, bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 4,1, gayrimenkul hizmetleri yüzde 9,1, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler yüzde 1,9, idari ve destek hizmetleri yüzde 11,6 yükseldi. Hizmet üretim endeksi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 2 azalış gösterdi.
Alt sektörler incelendiğinde, aylık bazda ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 3,1, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 1,4, bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 1,1, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 6,6 gerilerken, idari ve destek hizmetleri yüzde 1,3, gayrimenkul hizmetleri yüzde 5,2 artış kaydetti.
Bunun yanı sıra TÜİK, ücretli çalışan sayısında aylık değişimi de açıkladı. Sanayi, inşaat ve ticaret hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında azalma kaydedildi.