SGK'dan yeni denetim! Yapanların emekli maaşları kesiliyor!

SGK’dan bazı emeklilere kötü bir sürpriz hamlesi geldi. Bazı emeklilerin emeklilikleri iptal edilirken yapılan tüm ödemeler de faizi ile geri isteniyor.

SGK'dan yeni denetim! Yapanların emekli maaşları kesiliyor!

Türkiye’de emeklilik sisteminde denetim mekanizması daha kuvvetli bir şekilde uygulanmaya başlandı. Haksız şekilde emekli olanlar bu denetimlere takılıyorlar ve bunun bedelini de ağır şekilde ödüyorlar. Son günlerde bazı emeklilere buna dair tebligatlar yapılmaya başlandı. Emeklilik sisteminde hataları ayıklayan bu denetimler ile tespit edilen haksız emeklilikler ile SGK hemen harekete geçiyor.

SAHTE SİGORTALILIK NEDİR?

Sahte sigortalılık biraz masum bir durum olarak görüldüğü için genellikle çok önemsenmiyor. Ancak SGK buna asla izin vermediği için bu yol tamamen kapalı. Gözden kaçan sahte sigortalılık ise tespit edilerek faturası kesiliyor. Sahte sigortalılıkta kişiler prim ödemelerini eksiksiz bir şekilde yapıyorlar ama herhangi bir yerde çalışmıyorlar. Kendilerini bir iş yerinde çalışıyor gibi gösterip prim gün sayılarını artıranlar ciddi bir kural ihlali yapıyorlar.

SGK’nın emeklilik sisteminde çalışmadan SGK primi ödeyerek prim gün sayısını artırmak bulunmuyor. Bu kişiler prim gün sayılarını artırmak istiyorlar ise isteğe bağlı sigorta yaptırabilirler. Çalışmadan yapılabilen bu sigorta tipinde sadece prim ödemesi yapılıyor ve prim gün sayısı artıyor. Ancak isteğe bağlı sigortalılık Bağkur sigorta kolunda sayıldığı için pek tercih edilmiyor. Son 7 yıllık sigorta priminin çoğunluğu Bağkur üzerinden yatırılmışsa hem daha düşük emekli maaşı alınıyor hem de daha yüksek prim şartı ile emekli olunuyor. Bundan dolayı insanlar sahte sigortalılık ile primlerini ödeyip çalışmadıkları halde SSK’dan emekli olmalarını sağlıyorlar.

SGK SİSTEM KURDU!

SGK sahte sigorta yaptıranları kolay bir şekilde tespit etmeye başladı. Gelişen teknoloji ile beraber kişilerin yıllar önce çalışıp çalışmadıkları bile tespit edilebiliyor. İkametgahlarından resmi işlemlerine kadar tüm bilgiler karşılaştırılarak sahte sigortalılıklar tespit ediliyor. Bunun tespiti halinde ise cezai işlemler uygulanmaya başlanıyor.

MAAŞ KESİLİYOR!

Sahte sigorta ile emekli olmuş olanların tespiti halinde fatura çok ağır oluyor. Öncelikle bu kişilerin emeklilikleri iptal ediliyor. Ardından emekli maaşları kesiliyor. Sonrasında ise yapılan tüm ödemeler faizi ile geri isteniyor. En ağırı ise sahte sigortalılık tespiti yapılan prim gün sayıları iptal edilip ödenmiş primler de SGK’ya gelir olarak kaydediliyor. Örneğin 1200 prim günü ile sahte sigorta ile elde edilmişse bunların tamamı iptal ediliyor. Bu kişinin yeniden emekli olabilmesi için yeniden 1200 prim günü toplaması gerekiyor. SGK uzmanları son günlerde vatandaşları sahte sigorta yaptırmamaları konusunda uyarmaya başladılar.

SONRAKİ HABER