Türkiye’de emeklilik sistemini yöneten kurum olan SGK her ay 16 milyon kişiye maaş ödemesi yapılıyor. Emekli maaşları büyük bir yük oluşturan SGK’nın bütçesi şu anda sıkıntı içerisinde bulunmuyor. Ancak ilerleyen yıllarda bu bütçe yükünün sürdürülebilirliği tehdit ettiği uzmanlarca dile getiriliyor. SGK ise önlemini haksız yere maaş alanların tespit edilerek sistemden çıkarılması yönetimiyle alıyor.
YILLARDIR DENETLEME YAPILIYORDU AMA!
SGK’da sahte sigortalılık büyük bir sorun oluyor. Kişiler çalışmadıkları halde hayatlarının bir döneminde kendilerini bir iş yerinde çalışıyor gibi göstererek prim gün sayılarını artırabiliyorlar. Ancak bu sistem SGK’nın mevzuatına göre büyük bir ihlal oluşturuyor. SGK prim ödenmesine bakmayarak yalan beyanda bulunup kurumu aldatanların peşine uzun yıllardır düşmüş durumda. Bu konuda denetimler SGK müfettişleri tarafından yapılıyordu ama pek de sonuç almak mümkün olmayabiliyordu.
Yapay zeka desteğini devreye sokan SGK şimdi ise bu sistem ile sahte sigortalıları daha kolay bir şekilde tespit edebiliyor. Sisteme diğer kamu kurumlarının bilgileri de eklenince kişilerin belirlenen dönemde gerçekten çalışıp çalışmadıkları ortaya çıkıyor. Yapay zeka ikamet adresi, hastane kayıtları, seyahat bilgileri, trafik kayıtları, tapu işlemleri ve çok sayıda bilgiyi bir araya getirip kişilerin gerçekten o dönem çalışıp çalışmadıkları konusunda tespit yapabiliyor.
TESPİT EDİLENLERE 3 GÜNLÜK HAK VERİLİYOR
Sistemde sahte sigortalı olarak tespit edilen emekliler için hemen bir tebligat gönderiliyor. Bu tebligat eline geçen emeklilerin 3 gün içerisinde SGK’ya gitmesi gerekiyor. Burada bahsedilen dönemde çalıştığını ispat etmesi istenen emekli ispatını yaparsa kurtuluyor. Ancak ispat edemeyenler hakkında işlem yapılmaya başlanıyor.
EMEKLİ MAAŞININ KESİLMESİ CEZASI!
SGK’nın verdiği yasal sürede gidip savunma yapmayanlar veya savunma yapmalarına rağmen sahte sigorta yaptırmadığı konusunda ikna edemeyen emekliler için yasal işlemler başlatılıyor. Bu çerçevede ilk olarak emeklilik iptal edilip emekli maaşı kesiliyor. Ek olarak yapılmış tüm emekli maaşı ödemeleri, bayram ikramiyesi ödemeleri, sağlık hizmetlerinden yararlanıldığı için SGK’nın yaptığı masraflar vatandaştan geri isteniyor. Bu tür yaptırım ile karşılaşılmak istenilmiyorsa vatandaşların sahte sigortalılık konusuna özen göstermeleri gerekiyor.