SGK'dan 120.000 TL toplu yardım! Geri ödeme yok, tek seferde veriliyor!

Türkiye’de devlet tarafından vatandaşlara yapılan yardım ödemelerinin birisini de SGK veriyor. SGK toplu para şeklinde yapılan yardım ödemesi ile 120.000 TL’yi hesaplara yatırıyor.

SGK'dan 120.000 TL toplu yardım! Geri ödeme yok, tek seferde veriliyor!

Türkiye’de vatandaşlar devletten çeşitli destekler alabiliyorlar. Bu destekler için bazı koşullar aranırken şartları karşılayanlara ödemeler veriliyor. Bu şekilde genellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın uygulamaları olduğu biliniyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından da bir yardım ödemesi yapılıyor. Üstelik bu ödeme toplu para olarak veriliyor.

ÇEYİZ PARASI ALABİLİRSİNİZ!

SGK’nın uygulamalarından birisi de evlenme ödeneğidir. Bu bir anlamda sosyal yardım gibi uygulanıyor. Ancak bu toplu ödemede uygulanan sistemin bazı koşulları bulunuyor. Her vatandaş bu toplu parayı almak için SGK’ya başvuru yapamıyor. Bu sadece kız çocuklarına verilen bir destek oluyor. Bu destek için de bazı koşulların gerçekleşmesi gerekiyor.

HANGİ ŞARTLARLA VERİLİYOR?

SGK çeyiz parası ödemeleri için aranan ilk şart parayı alacak olan kişinin annesinden veya babasından ölüm aylığı almasıdır. Anne veya babasından kendisine maaş bağlanan kız çocukları çeyiz parası alabiliyorlar. İkinci bir şart ise evlenmek oluyor. Bu koşullar sağlanıyorsa SGK bu kız çocuklarının evlenmelerine destek oluyor. Bu kapsamda toplu ödeme yapılırken evlenecek kız çocuğu düğün masraflarının bir kısmını böylece karşılayabiliyorlar.

MAAŞ KESİLİYOR!

Kız çocukları evlilik yaptıklarında almış oldukları ölüm aylıkları kesiliyor. Bu durumda evleneceği için kız çocuğunun emekli maaşı kesiliyor ama SGK ek olarak çeyiz parası ödemesi yapıyor. Bu yolla çok sayıda kız çocuğu ödeme alabiliyor. Oldukça yaygın kullanılan çeyiz parası uygulamasını bazı vatandaşlar bilmedikleri için alamıyorlar.

BOŞANMA OLURSA NE OLUYOR?

Evlilik yapan kız çocukları bir süre sonra boşanabiliyorlar. Bu durumda SGK’nın kestiği anne ve babasından kalan maaşı yeniden almaya hak kazanıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir durum var. Çeyiz parası alındıktan sonra 2 yıl boyunca bu maaş hak edilse bile bağlanamıyor. Boşanma olsa da bu 2 yıllık sürenin dolması gerekiyor. Ardından kesilen maaş yeniden bağlanacaktır.

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

SGK’nın çeyiz parasının tutarı kız çocuğunun aldığı ölüm aylığının tutarına göre değişiyor. Bu tutar aylık maaşın 24 ile çarpılması ile bulunuyor. Güncel maaş tutarı ile 2 yıllık maaş miktarı peşin bir halde kız çocuğuna çeyiz parası olarak ödeniyor. 5.000 TL aylık alınıyorsa 120.000 TL toplu ödeme yapılıyor.

SONRAKİ HABER