SGK çift ödeme iadesi nedir, vatandaşa para iadesi mi yapılıyor, işin aslı ne?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ‘çift ödeme iadesi’ yazılı açıklama yapıldı. SGK sigortalılara çift ödeme iadesi mi yapıyor? SGK çift ödeme iadesi olayının aslı ne?

SGK çift ödeme iadesi nedir, vatandaşa para iadesi mi yapılıyor, işin aslı ne?

SGK’nın ‘çift ödeme iadesi’ yaptığına dair iddialar gün boyunca kamuoyunda çokça tartışılmıştı. Bu iddialara göre SGK tarafından çok sayıda sigortalıya e-posta gönderilmiş ve çift ödeme iadesi alabilecekleri bildirilmişti. Bu e-postayı alan kişiler ise SGK’ya başvurmak istemiş ve ciddi bir yoğunluğa neden oldular. İş dallanıp budaklanınca ise devreye yine SGK girdi ve işin aslını açıkladı.

YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI

SGK tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kurumumuzun 'çift ödeme iadesi' konulu herhangi bir işlemi yoktur. Ayrıca kurumumuz tarafından gönderilen SMS veya e-postalar sadece bilgilendirme amacı taşımaktadır. Mail yoluyla kişilerden IBAN ve kişisel bilgi talep edilmemektedir. Vatandaşlarımız şüpheli bir e-posta aldığında Çalışma Hayatı İletişim Merkezi ALO 170 ve CİMER üzerinden bizimle irtibata geçebilir ya da Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Merkezlerimizden bilgi alabilirler.”

DOLANDIRICILIK UYARISI

SGK çift ödeme iadesinin bir dolandırıcılık yöntemi olduğu bu yapılan açıklama ile ortaya çıktı. SGK’nın böyle bir ödeme iadesi yapmasına yönelik uygulama olmadığı bildirildi. Ayrıca vatandaşların bu kötü niyetli kişilere IBAN ve kişisel bilgilerini vermemeleri de özellikle istendi. Bu dolandırıcıların tuzağına düşen bazı vatandaşlar SGK’dan çift ödeme iadesi almayı düşünürken hesaplarında olan paralarından da olabiliyorlar.

NE YAPILMALI?

SGK Türkiye’nin en yoğun şekilde çalışan ve dijitalleşmiş resmi bir kurumudur. Her ilde ve ilçede SGK’nın temsilciliği bulunurken uygulanan sistem vatandaşlara erişimi oldukça kolaylaştırmıştır. Bundan dolayı bu tür e-posta alan kişiler SGK’nın bunu yapmayacağını bilmeleri gerekiyor. Yine de bunu bilmeyenlerin en azından bu durumu SGK’ya sormaları ve yanıt aldıktan sonra hareket etmeleri gerekmektedir. SGK son dönemlerde dolandırıcıların en büyük bahanelerinden birisi haline gelmişken vatandaşların çok dikkatli olmaları gerekiyor.

SONRAKİ HABER