SGK 4A 4B 4C Bağkur'lu EYT'liler buraya! Maaşınız henüz bağlanmadıysa hemen kontrol edin

Ülkemizde EYT'li olarak adlandırılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar için gelişmeler takip ediliyor. EYT'liler başvurularını tamamlamalarının ardından maaşlarını almak için beklerken henüz maaşı bağlanmayanlar için kritik bir detay ortaya çıktı.

SGK 4A 4B 4C Bağkur'lu EYT'liler buraya! Maaşınız henüz bağlanmadıysa hemen kontrol edin

SGK 4A 4B 4C Bağkur'lu EYT'liler buraya! Maaşınız henüz bağlanmadıysa hemen kontrol edin - Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yıllardır sürdürdükleri mücadelelerinde haklarına kavuşmayı başardı. EYT yasası kapsamında 1 milyon 700 başvurunun büyük bölümüne emekli aylığı bağlanırken bir kısım da başvurularının onaylanması için gün sayıyor. EYT kapsamında yapılan başvuruların yıl sonuna kadar 2 milyon 500 bine ilerleyen yıllarda koşulları tamamlayacaklarla birlikte 4 milyon 800 bine ulaşması bekleniyor.

EYT'de staj ve çıraklık mağdurları için de bir düzenleme beklenirken henüz emekli aylığı bağlanmayan EYT'liler de bu durumun neden kaynaklandığını araştırmaya devam ediyor. Maaşlarını alamayan EYT'liler merak ettikleri sorularına yanıt ararken EYT başvurusunda bulunup da emekli aylığı henüz bağlanmayanların e-Devlet üzerinden geçmiş yıllardan kalan borç ya da eksik prim gününü kontrol etmesi gerekiyor.

EMEKLİ MAAŞI ALAMAYAN EYT'LİLER İÇİN KRİTİK SÜREÇ

Emeklilik başvurusu yapan ancak henüz maaşını alamayan EYT'liler ile ilgili olarak Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) dikkat çekildi. Emeklilik işlemleri tamamlananlar peşin ödeme, emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve promosyon dahil tüm haklarını alırken Mart 2023 tarihinde müracaatta bulunup emekli aylığı en düşük emekli aylığına tamamlananlara farkları yatıyor.

ekran-goruntusu-2023-08-06-101155-001.png

Ancak henüz hesabına maaş, fark ve ikramiye ödemesi alamayan EYT'lilerin GSS borcunun emekli maaşının bağlanmasının önüne geçtiği kaydedildi. EYT başvurusunda bulunup da emekli aylığı henüz bağlanmayan vatandaşların e-Devlet kapısı ya da çağrı merkezi üzerinden bunun nedeninin sorgulanması gerektiğini kaydeden uzmanlar, geçmiş yıllardan kalan 1 liralık borç dahi olsa ya da eksik prim günü varsa emekli aylığının bağlanamadığını kaydetti.

ekran-goruntusu-2023-08-06-101214-003.png

Dolayısıyla başvurusunu yaptığı halde sonuç alamayanların eksik prim ve GSS borcu olup olmadığını sorgulaması gerekiyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER