Resmi Gazete'de yayımlandı! TCMB'dan zorunlu karşılıklı oranlarda değişiklik

TCMB'sının zorunlu karşılıklı oranlarıyla ilgili değişikliği içeren tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğe göre, kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılıklı oran düşürüldü.

Resmi Gazete'de yayımlandı! TCMB'dan zorunlu karşılıklı oranlarda değişiklik

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın zorunlu karşılıklı oranlarıyla ilgili değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Merkez Bankası'nın kararını içeren tebliğde, kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılıklı oranların düşürüldüğü yer aldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, Merkez Bankası, kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranı, 6 aya kadar vadede yüzde 30'dan yüzde 25'e indirdi. TCMB'nin kararı, mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranında değişikliğe yönelik oldu.

Merkez Bankası'nın kararını içeren tebliğde ayrıca, döviz cinsinden hesaplar için ise zorunlu karşılıklı oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e yükselttiği yer aldı.

TCMB AÇIKLAMA YAPTI

Resmi Gazete'de yayımlanan karar ardından Merkez Bankası konuyla ilgili açıklama yaptı. TCMB'dan yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun 25 Ocak tarihli kararında, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceğinn ifade edildiği belirtilerek, , zorunlu karşılık uygulamasında; Kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirilmesine, döviz cinsinden mevduat/katılım fonu hesapları için Türk Lirası cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltilmesine karar verildiği ifade edildi.

Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan ilgili kararı, duyurunun yapılmasıyla resmen yürürlüğe girdi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER