AK Parti tarafından meclise sunulan ve çeşitli düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi meclise sunuldu. Yapılan düzenleme kapsamında emeklilik şartları da bir kere daha değiştirilmiş oldu. İlk işe giriş tarihi 31 Aralık 2018 tarihi ve öncesi olan kişilere aranılan şartları taşımaları koşulu ile 3600 prim günü ile yaş şartsız emeklilik hakkı tanınacak.
HASTANEDE MUAYENE OLANLARA 20 TL KATILIM PAYI ALINACAK!
Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yer aldı.
TBMM Genel Kurulunda 9 Ocak'ta kabul edilerek yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, yabancılara sunulan hizmetler, sertifikası olan aile hekimlerince mesai dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi ile özel amaçlı raporlardan Bakanlıkça belirlenenler hariç olmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak.
Katılım payı, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 20 lira olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık hizmetlerindeki katılım payını, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından sevk edilenler için yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.
EMEKLİLİK ŞARTLARI DEĞİŞTİ: YAŞ ŞARTSIZ ERKEN EMEKLİLİK!
İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanacak 5 puanlık indirim, 31 Aralık 2026'ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027'ye kadar uzatmaya yetkili olacak.
Sigortalılığı 31 Aralık 2008'den önce başlayanlardan çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemeleri, yüzde 50 ila yüzde 59 olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak.
Yani bu kişiler yaş şartsız erken emeklilik hakkından yararlanabilecekler. Yüzde 40-49 arasında engelli raporu bulunan kişiler 4100 prim günü ve 18 yıl sigortalılık süresi şartı ile emekli olma hakkı elde ederken yüzde 50-59 arası engeli olan bireyler ise 3700 prim günü ve 16 yıl sigortalılık süresi şartı ile emeklilik hakkı elde edebilecekler.