Reklam Kurulu yanıltıcı reklamlara izin vermiyor

Ticaret Bakanlığı ambalajlı ürünler için denetimlerine hız kesmeden devam ediyor. Aktarılan son habere göre Reklam Kurulu, gramaj oyununu tespit ettiği firmalara ceza kesiyor.

Reklam Kurulu yanıltıcı reklamlara izin vermiyor

Reklam Kurulu, tüketicileri ürünlerin boyutu, uzunluğu, hacmi ya da içerikte değişiklik yaparak aldattığı tespit edilen yanıltıcı tanıtımlara el atıyor.

Yapılan incelemeler sonucunda içerisinde katkı maddesi olmasına rağmen hakiki ve gerçek gibi ibareler kullanan, işlenmiş ürün satılmasına rağmen ibaresinde doğal kelimesi yer alan pek çok firmaya geçit verilmiyor.

HER BİR REKLAM İÇİN 54 BİN TL PARA CEZASI

Tespit edilen ihlallerde, üretici ve satıcı firmaların savunmaları alınırken mevzuata aykırı her bir reklam için 54 bin 987 lira, haksız ticari uygulamalar için 550 bin 59 lira idari para cezası veriliyor.

660 BİN 33 TL İDARİ PARA CEZASI KESİLDİ

Ambalajlı ürün tanıtımlarına ilişkin bu yıl 22 dosya incelendi. Yanıltıcı olduğu tespit edilen 17 dosyadan 14'üne durdurma cezası verilirken 3 dosya hakkında hem durdurma hem de 660 bin 33 lira idari para cezası uygulandı.

Bakanlık yetkilileri, tüketicileri ambalaj ve etiket bilgilerini dikkatli incelemeleri, şüpheli durumlarda ilgili kurumlara başvurmaları konusunda uyardı. Şüpheli durumlarda Kurula başvurular yazılı veya e-Devlet üzerinden çevrim içi yapılabiliyor.

Öte yandan ticari reklamlara ilişkin yapılan başvurularda tüketicilerin şikâyet ettikleri ürüne ilişkin detayları ve belgeleri de aktarmaları gerekiyor. Yılbaşından bu yana ambalajlı ürün konusunda 22 dosyanın incelendiği öğrenildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER