Rekabet Kurumu Başkanı Küle açıkladı! 252 milyon lira ceza yazıldı

Bu sene fahiş fiyatlar ile mücadele konusunda çalışmalarda bulunan Rekabet Kurumu, bu çerçevede 2024 yılı hedeflerinden de bahsetti.

Rekabet Kurumu Başkanı Küle açıkladı! 252 milyon lira ceza yazıldı

Vatandaşların yaşadıkları ekonomik sorunların yanı sıra raf fiyatlarında uygulanan fahiş fiyatlar konusunda sık sık yaptığı müdahaleler ile mücadele eden Rekabet Kurumu, 2024 yılı hedeflerinden de bahsetti. Bu çerçevede yapılan bu çalışmaların gelecek sene de devam edeceği öğrenildi.

252 MİLYON LİRA CEZA YAZILDI!

İncelemeler sonucunda kurumlara verilen ceza hakkında açıklamalarda bulunan Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, "Bu yıl teşebbüsün o kararın şartlarına uymadığını, optik lens ve makineleri paket olarak satarak optisyenlerin yalnız kendileriyle çalışmasına yol açtığını tespit ettik. Gerçekleştirdiği bu ihlal için teşebbüse 492 milyon lira ceza kestik. Şirketlerin centilmenlik veya çalışan ayartmama anlaşmaları yoluyla çalışanların ücretlerini ve yan haklarını sınırlandırmalarını da radarımıza aldık. 2023'te 48 teşebbüsü resen incelediğimiz bir soruşturmada, 27 teşebbüs için 252 milyon lira ceza kestik. Bu alanda 35 teşebbüsü kapsayan 3 soruşturmamız ise devam ediyor." şeklinde konuştu

Bununla birlikte devam eden soruşturmalar hakkında da konuşan Küle, şu ifadelere yer verdi;

45 SORUŞTURMA DA DEVAM EDİYOR!

“Bu yıl 58 soruşturma tamamladık. Bunların ihlal tespit edilen ya da teşebbüslerin ihlali kabul ederek uzlaşmaya vardığı 46'sında 2,3 milyar lira ceza kesildi. Ancak bazı pazarlarda pazarın rekabete nasıl açılacağına rehberlik etmek, salt ceza kesmekten ya da ihlali durdurmaktan daha önemli hale geliyor. Bu bakımdan 6 soruşturmada ortaya çıkarılan rekabet endişelerini gidermek üzere teşebbüslerin sundukları taahhütlerin yeterli olduğu kabul edilerek soruşturma sonlandırıldı. Digitürk'ün alt yayın haklarını diğer yayın kuruluşlarına ayrımcı şekilde sunma uygulamaları, Obiletin bağlama uygulamaları ve çevrim içi reklam kısıtlamaları bu dosyalara örnektir. Benzer şekilde ceza ile sonuçlanan soruşturmalarda da odağımız salt cezaya yönelmiyor, teşebbüslerin ihlal olmayan pazar şartlarına geri dönmeleri için detaylı uyum süreçleri yürütüyoruz. Sahibinden.com hakkında verilen kararda ceza yanında öngörülen tedbirler bunun güzel bir örneğidir.”

2024 YILI HEDEFLERİNDEN BAHSEDİLDİ!

Son olarak bu çalışmaların gelecek sene de devam edeceği, "Sıfır tolerans politikasıyla yaklaştığımız yeniden satış fiyatının tespiti uygulamalarının yaygın olduğu hızlı tüketim malları perakendeciliği, gıda, kimya ve sağlık, öncelediğimiz sektörler arasındadır. Çalışanların emeklerinin karşılığını alabilecekleri ve serbest iş gücü piyasasının tesisi de yine önem verdiğimiz alanlardandır. Dijital pazarlardaki rekabete aykırı uygulamalar da odağımızda kalacak. Özellikle rekabeti daha başlamadan bitirmek üzere teknoloji alanında gerçekleştirilen öldürücü devralmalar, radarımızda olmaya devam edecek. Kurumun yoğunlaştığı sektörler ve müdahale araçları, tüketici odaklı ekonomik büyümeye destek verecek, ekonominin her alanında rekabeti güçlendirmeyi sağlayacak." şeklinde ifadelere yer verildi.

SONRAKİ HABER