Rekabet Kurulu’ndan yılın ilk 9 ayı için 18 milyon 456 bin 473 TL idari para cezası

Rekabet Kurulu yılık ilk 9 ayında aldatıcı reklam ya da haksız ticari uygulama kapsamında 173 dosya için durdurma cezası verirken, toplamda 187 milyon 456 bin 473 TL idari para cezası kesti.

Rekabet Kurulu’ndan yılın ilk 9 ayı için 18 milyon 456 bin 473 TL idari para cezası

Tüketicileri aldatma ve yanıltma içerikli birçok ve ticari uygulama kapsamında böyle bir karar alındığı ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 10 Eylül tarihinde düzenlenen toplanda tüketicileri aldatma ve yanıltıcı nitelikte pek çok reklam ve ticari uygulamaya yönelik cezaların kesildiği aktarıldı.

187 MİLYON TL'DEN FAZLA İDARİ PARA CEZAI

Reklam Kurulu, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen dosya hakkında yılın ilk 9 ayında toplam bin 173 adet dosya hakkında durdurma cezası ve 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası uygulandı.

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN YAZILI AÇIKLAMA

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Reklam Kurulu’nun 10 Eylül tarihinde gerçekleştirilen 349 sayılı toplantısında Tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte birçok reklam ve ticari uygulamaya yönelik kararların alındığı toplantının ana gündemini dünyada ‘karanlık ticari tasarımlar’ olarak bilinen aldatıcı ticari tasarımlar oluşturdu. 144 adet dosyadan 118'i mevzuata aykırı bulunurken söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Ticaret Bakanlığı’nın da aralarında bulunduğu, dünya çapında 27 tüketiciyi koruyucu otoritenin katılımıyla abonelik hizmetlerinde karanlık ticari tasarımlara yönelik Uluslararası Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı (ICPEN) tarafından 29 Ocak-2 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen taramada yapılan tespitler doğrultusunda, Ticaret Bakanlığı bünyesinde resen incelemeler başlatılmış ve bu ayki Reklam Kurulu toplantısında yapılan değerlendirmeler neticesinde abonelik hizmetlerine ilişkin uygulamalar hakkında kararlar alındı.

1340 DOSYA DEĞERLENDİRİLDİ

Diğer yandan düzenlenen toplantıda abonelik hizmetlerine yönelik yanıltıcı uygulamaların da ele alındığı ifade edildi. Yılın ilk 9 ayı için toplamda 1340 dosya için görüş ve değerlendirme yapıldı. Aldatıcı olduğu tespit edilen 1173 dosya için durdurmaya ek olarak idari para cezasının uygulandığı ifade edildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER