Türkiye’de 2025 yılında uygulanacak olan asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantıları başladı. Yapılan ilk toplantıda asgari ücrete dair herhangi bir rakam ortaya çıkmadı. İşçi temsilcileri ilk rakamın işverenler tarafından masaya getirilmesini beklediklerini açıkladılar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise bu aşamada kendisinin bir rakamı dile getirmenin doğru olmayacağını belirtti. İşverenler ise kamuoyu önünde şu ana kadar bir rakam açıklamadılar.
BAŞKENT KULİSLERİ SALLANDI!
Asgari ücret zammı ile ilgili olarak işverenler herhangi bir rakam açıklaması yapmadılar ama başkent kulislerinde bu rakam dile getirilmeye başlandı. Buna göre işverenler zam konusunda ikiye bölünmüş durumdalar. TİSK de bu ikiye bölünme durumunu ortadan kaldırmak için özel bir formülü devreye soktu.
İşverenlerin bir kısmı asgari ücrete en fazla yüzde 25 zam yapılmasını istiyorlar. Bunun da gerekçesini Orta Vadeli Program’da yer alan enflasyon hedefinin bir miktar üstü olan yüzde 25 oranının asgari ücret zammı için yeterli olabileceği şeklinde açıklıyorlar. Bazı işverenler ise bu görüşe katılmayarak çalışanlara karşı daha adil davranılması gerektiğini belirtiyorlar. Bu çerçevede de asgari ücrete yaklaşık yüzde 45 zam yapılmasını doğru bulduklarını ifade ediyorlar. Bu noktada işverenlerin sendikası olan TİSK devreye giriyor.
TİSK işverenlerin beklentilerini dikkate alarak yüzde 25 ile yüzde 45’in ortalaması üzerinden asgari ücret zammı teklifi yapmaya hazırlanıyor. Bu da aritmetik ortalama hesaplaması ile yüzde 35’e karşılık geliyor.
İŞVERENİN İSTEDİĞİ TUTAR!
İşverenler asgari ücret pazarlık masasına yüzde 35 oranında bir zam teklifi ile oturacaklar. Bu durumda 2025 yılında uygulanacak olan net asgari ücretin 17.002 TL’den 23.000 TL’ye yükselmesini teklif edilecek. Pazarlık masasına gelecek olan bu rakam başkent kulislerinde tartışılmaya başlandı. Henüz konuya dair resmi bir açıklama yapılmış değil. Buna dair en net bilgi 16 Aralık’ta yapılacak olan ikinci toplantıda ortaya çıkacak.
Öte yandan işverenlerin 23 Bin TL’lik bir zam teklifi ile pazarlık masasına gelmeleri durumunda işçi temsilcilerinin bu rakamı kabul etmeyecekleri bildirildi. Bu noktada da devreye pazarlık masasındaki hükümet temsilcileri girecek. İşçi temsilcilerinin teklifi kabul etmemesi kararın çıkmasına engel değil. İşveren ve hükümet temsilcilerinin anlaşması durumunda asgari ücret için zam kararı alınabilecek.