Miras paylaşımında yeni dönem! Bunları yapanlara tek kuruş miras verilmeyecek!

Miras hakkı almak isterken bir anda mirastan mahrum edilenler neye uğradıklarını şaşırıyorlar. Miras ile alakalı olarak Yargıtay’ın verdiği emsal karar çok sayıda kişiyi mirasçılıktan men edecek. Kimler, hangi gerekçe ile mirastan pay alamayacaklar?

Miras paylaşımında yeni dönem! Bunları yapanlara tek kuruş miras verilmeyecek!

Türkiye’de miras paylaşımları ağırlıklı olarak sürekli sorun çıkmasına neden olabiliyor. Bir anne veya baba vefat ettiğinde mal varlıkları çocukları arasında miras hukukunun belirlediği kriterler çerçevesinde paylaştırılıyor. Ancak bazen özel durumların devreye girebildiği oluyor. Bu özel durumlar yaşandığında mirastan pay almayı bekleyenler bir anda ellerinden miraslarının gittiğini görüp şok oluyorlar.

YARGITAY EMSAL KARAR VERDİ!

Mahkemede görülen bir miras davasında bir baba, hayatını kaybetmeden önce noterde bir vasiyetname hazırlayarak bir çocuğunu mirastan men etti. Mirastan men edilmenin gerekçesi ise çocuğun ailesine kötü davranması, hatırlarını sormaması, aramaması ve hastalıklarında yanlarında olmaması gösterildi. Yargıtay’ın önüne gelen bu dosya ile alakalı olarak emsal bir karar verildi.

Yargıtay’ın ilgili kararı vefat eden babayı haklı buldu. Çocuğun ailesine yönelik sorumluluklarını yerine getirmediği için mirastan men edilmesi gerektiğine hükmeden Yargıtay oldukça çarpıcı bir emsal karara imza atarken bundan sonra yapılacak miras paylaşımlarında herkese örnek olabilecek. Artık ailesine kötü davranan ve toplumda “hayırsız evlat” olarak tanımlanan davranışlarda bulunanlar mirastan mahrum edilebilecekler.

MİRAS BIRAKAN KARAR VERECEK!

Kendisine kötü davranan çocuğunu mirastan mahrum edebilme hakkına sahip olan anne ve babaların bu konuda sağlıklarında karar vermeleri gerekiyor. Eğer resmi niteliği ve geçerliliği olan bir vasiyetname ile mirastan mahrum bırakma kararını miras bırakan vermemiş ise miras paylaşımı normal şekliyle yapılabilecek. Miras bırakanın dışında herhangi birisinin itirazı, şikayeti veya isteği ile mirasçının mirastan mahrum bırakılması mümkün olmayacak.

Mirasçıların mirastan men edilebilmeleri esasında çok kolay bir işlem değildir. Bahsi geçen Yargıtay kararının dışında aile üyelerinin canına kast etmek de mirastan men için bir neden olarak uygulanabiliyor.

Öte yandan mirastan men edilme yoksa her bir çocuk anne veya babasının mirasında devlet güvencesinde olan miras hakkına sahiptir.

SONRAKİ HABER