Milyonlarca sürücü için son tarih verildi! Yapmayanın banka hesaplarına haciz bile konuluyor

Ülkemizde araç sahibi olmanın getirdiği yükümlülükleri üstlenmek gerekiyor. Araç sahipleri yılın belirli dönemlerinde vergi ödeme yükümlülüğü taşırken ödemeyi yapmayanlara da çeşitli yaptırımlar uygulanıyor.

Milyonlarca sürücü için son tarih verildi! Yapmayanın banka hesaplarına haciz bile konuluyor

Milyonlarca sürücü için son tarih verildi! Yapmayanın banka hesaplarına haciz bile konuluyor - Türkiye'de vatandaşlar gelir vergisinden Özel Tüketim Vergisine (ÖTV), Motorlu Taşıtlar Vergisinden (MTV) harçlara kadar pek çok kalemde devlete ödeme gerçekleştiriyor. Özellikle araç sahibi olan vatandaşlar araç alırken ödemeye başladıkları vergileri yılın belirli dönemlerinde de MTV ödemesi olarak gerçekleştiriyor. MTV ödemeleri her araç tipi için farklı yıllarda ve farklı ödeme miktarları ile gerçekleşirken geçtiğimiz aylarda MTM için ek ödeme kararı çıkmıştı.

Vergi ve harç zamları gündemdeki yerini korurken araç sahiplerinin ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemesine karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere bir kereye mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi uygulanmasına karar verildi.

SÜRÜCÜLERE EK MTV ÖDEMESİ GETİRİLDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar ek MTV kapsamında yer alacak. Ek MTV ödemeleri 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ödenecek. Temmuz ayında kabul edilen ek MTV düzenlemesinin taksitinin 31 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekirken bu süre Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İşleri Başkanlığı (GİB) tarafından alınan kararla 6 Eylül 2023 tarihine kadar uzatıldı.

screenshot-21.jpgHazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 31 Ağustos’a kadar ödenmesi gereken ek motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin ödeme süresi 6 Eylül sonuna kadar uzatıldı.

MTV ÖDEMELERİNDE SON GÜN GELDİ ÇATTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tüm araçları kapsayacak şekilde bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi kararında son ödeme tarihine girildi. Temmuz ayında alınan karar dahilinde ek MTV'de ilk taksitin son ödeme günü 6 Eylül Çarşamba 2023 tarihi olarak belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 31 Ağustos'ta sona erecek ilk taksit ödemelerini 6 Eylül'e ertelerken araç sahiplerini ödemelerini gün içerisinde yapması gerekiyor. Ek MTV uygulamasına göre, otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler gibi taşıtlar ile 31 Aralık 2023'e kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere, bu yıl için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV'ye tabi olacak.

MTV ÖDEMESİ GERÇEKLEŞTİRMEYENLERE YAPTIRIM UYGULANIYOR

Ek MTV ödemesi gerçekleştirmeyen sürücüler şimdi de kendilerini bekleyen yaptırımları sorgulamaya başladı. Ülkemizde zorunlu olan MTV ödemesini gerçekleştirmeyen sürücülere trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma yapılamayacak ya da banka hesaplarına haciz koyma gibi işlemler yapılacak.

screenshot-22.jpg

Tahakkuk eden ek MTV, 2 eşit taksitte ödenebilirken ek MTV'de ikinci taksit ise kasım ayı sonuna kadar ödenebilecek.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER