Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 19.848 TL ödeme yapılacak!

Çalışma hayatında yer alanlara yapılan ödemeler ile alakalı olarak 2024 gelişmeleri yaşanmaya devam ediliyor. Milyonlarca çalışan için 19.848 TL’lik ödeme ortaya çıktı.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 19.848 TL ödeme yapılacak!

Çalışma hayatında yer alanlara çeşitli ödemeler işverenler tarafından yapılıyor. 2024 yılı için bu ödemelerin tutarları netleşti. Bu ödemelerden birisi de kıdem tazminatı olacak. 2024 yılı içerisinde işten ayrılacak olan ve kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklara yapılacak asgari ödemeler netleşti. Çalışanlara ne kadar kıdem tazminatı ödemesi yapılacak ve bu kıdem tazminatları nasıl hesaplanacak?

KIDEM TAZMİNATI NEDEN ÖDENİR?

Kıdem tazminatı çalışanların en büyük güvencesidir. Bu da iş güvencesini içerisinde barındırmaktadır. İş verenler çok yıllık çalışanlarını işten çıkarmak istediklerinde kıdem tazminatı nedeniyle son tercih olarak düşünüyorlar. Bu da otomatik olarak o çalışan için yazılı olmayan iş güvencesi kuralı olabiliyor. Kıdem tazminatı işverenin çalışanına ödemek zorunda olduğu bir ödeme türüdür. Ancak çalışanın kıdem tazminatını alma hakkı elde etmesi gerekiyor. Bunun bazı koşulları bulunuyor.

ŞARTLARI NE?

Kıdem tazminatı ödemesi alabilmek isteyen çalışan öncelikle kendi kusuru veya kararı ile işten ayrılmış olmamalıdır. Emeklilik şartlarını yeri getirmiş olmak haricinde herhangi bir çalışan istifa ederek kıdem tazminatı alamaz. Emeklilik şartları içinde prim koşulunu yerine getirenler ise istifa ederek kıdem tazminatlarını alabilirler. Bunun yanında işten çıkarılmanın çalışanın kusuru ile gerçekleşmemiş olması gerekiyor. İşveren haklı bir gerekçe ile çalışanı işten çıkarmışsa kıdem tazminatı o çalışan için hak edilmemiş oluyor.

TEK SEFERDE, PEŞİN ÖDEME

Kıdem tazminatı ödemesini işverenler tek seferde ve peşin olarak yapmak zorundalar. Çalışan ile anlaşmadıkça kıdem tazminatı taksitle veya ileri bir tarihte tek seferde ödenemiyor. İşten ayrılan çalışan talep etmesi durumunda kıdem tazminatını hemen alabiliyor. Bu konuda çalışana baskı yapılması da yasal değil. Ancak çalışan işverenine kolaylık sağlamak isterse ödeme zamana yayılabiliyor.

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

Kıdem tazminatı ödemeleri belirli bir formül ile hesaplanıp bulunmaktadır. Çalışanın o iş yerindeki son brüt maaşı üzerinden kıdem tazminatı ödemesi yapılmaktadır. Asgari ücret ile çalışan bir çalışanın kıdem tazminatı şu anda 20.002,50 TL üzerinden hesaplanmaktadır. Bu asgari ücretli çalışanın 1 yıllık kıdem tazminatı tutarıdır. Bu tutardan sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır ve başka herhangi bir kesinti yapılamamaktadır. O kesinti ile beraber asgari ücretlilerin 2024 kıdem tazminatları 19.848 TL olmaktadır. İşten ayrılan asgari ücretli çalışan kaç yıl çalışmış ise bu tutar o kadar yılla çarpılarak alacağı kıdem tazminatı hesaplanır. Asgari ücretten fazla maaş alanlara ise daha yüksek tutarlarda kıdem tazminatı ödemesi yapılmaktadır.

SONRAKİ HABER