Milyonlarca araç sürücüsü bu hatayı yapıyor! Ceza miktarı açıklandı ihlal eden 642 TL para cezası ödeyecek

Trafik akışının güvenli olabilmesi için oluşturulan kurallar bulunuyor. Ülkemizde de trafikte uyulması gereken zorunlu kurallar bulunurken bu kuralların ihlali durumunda da sürücülere çeşitli para cezaları uygulanıyor.

Milyonlarca araç sürücüsü bu hatayı yapıyor! Ceza miktarı açıklandı ihlal eden 642 TL para cezası ödeyecek

Milyonlarca araç sürücüsü bu hatayı yapıyor! Ceza miktarı açıklandı ihlal eden 642 TL para cezası ödeyecek - Türkiye'de oluşturulan trafik kuralları özellikle sürücü, yolcu ve yayların can güvenliğini sağlamak amacıyla faaliyete geçirilmiştir. Trafiğin doğru şekilde ilerlemesi ve güvenliğin sağlanması için hazırlanan kurallar ile trafik kazalarının, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenirken bu kurallara sürücü, yaya ve yolcular da uymak zorundadır.

Oluşturulan zorunlu trafik kurallarına uymayanlara ise yapılan denetim, uygulama ve tespitler sırasında cezai işlemler uygulanıyor. Bu kurallardan biri de şerit izleme ve değiştirme olarak kayıtlara geçerken uymayan kişilere para cezası veriliyor.

ŞERİT İZLEME VE DEĞİŞTİRME KURALLARINA UYMAYANLARA CEZA

2023 yılında yeniden değerleme oranına göre trafik cezalarına yüzde 112,9 oranında zam yapıldı. Trafik cezalarında miktarlar yüksek tutarlara çıkarken şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymayan kişilere de cezai işlemler uygulanacağı açıklandı. Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymadan araç sürenler güvenlik açısından da tehlike oluştururken karayollarında uyulması gereken şerit izleme ve değiştirme kuralları da yollara göre değişiklik gösteriyor. Şerit, trafikte seyir halinde olan araçların dizi şeklinde ve güvenli bir şekilde gidebilmeleri için araç yolunun çizgilerle ayrılmış olan bölümü anlamına gelir. Trafikte şerit izleme ve değiştirme kuralına uymayan sürücüler asli kusurlu sayılır.

ekran-goruntusu-2023-08-12-102424.png

642 TL CEZA KESİLİYOR

Trafikte belirlenen hız sınırının aşılması tespitinde vatandaşlara verilen para cezaları 2023 yılında yeniden belirlendi. 2023 yılında şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak 288 liradan 642 liraya çıkarılmıştır. Ancak sürücü kendisine kesilen cezayı 15 gün içerisinde erken öderse bu durumda yüzde 25 oranında indirim kazanır. Yol İşaretlerinin Anlamları;

Kesikli Yol Çizgisi: Öndeki aracı geçebilirsiniz. Kurallara uymak kaydıyla sol şeride geçebilirsiniz.​​​​​​

Devamlı Yol Çizgisi: Yerde bu şekilde bir çizgi varsa araç hiçbir şekilde sol şeride geçemez ya da üzerinden gidemez.

Paralel Devamlı Yol Çizgisi: Bu yol çizgileri boyunca karşı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilmez.​​​​​​​

Kesik ve Devamlı Yol Çizgisi Yan yanay: Kesikli yol çizgisine yakın olana araç şerit değiştirebilir onun dışındaki araçlar değiştiremezler.

Yönlendirme Okları: Özellikle kavşak yaklaşımlarında, gidilecek yöne göre uygun şeride girilmesini hatırlatır.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER