Milyonlarca araç sahibi zamlı ödeyecek! Trafiğe çıkan o şekilde çıkan sürücülere 4514 TL ceza

Ülkemizde trafiğe çıkan her aracın belirli periyotlarda muayene edilmesi gerekiyor. Trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla zorunlu olan araç muayene ücretlerine 2023 yılında zam gelirken bunun bazı bedelleri bulunuyor.

Milyonlarca araç sahibi zamlı ödeyecek! Trafiğe çıkan o şekilde çıkan sürücülere 4514 TL ceza

Milyonlarca araç sahibi zamlı ödeyecek! Trafiğe çıkan o şekilde çıkan sürücülere 4514 TL ceza - Ülkemizde trafik akışının daha güvenli olabilmesi için her araç belirli periyotlarda araç muayenesine giriyor. Araç sahiplerinin muayene tarihlerini takip etmesi ve sürelere uyması gerekirken muayene ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor.

Araç muayene fiyatlarının yanı sıra araç muayene gecikme ücreti ve araç muayenesi yaptırmama cezası da 2023 yılında artış gösteren kalemler arasında yer aldı. TÜVTÜRK tarafından yapılan araç muayenelerinin güncel ücret tarifesi merak edilirken muayene gecikme ücreti ve süresi içinde muayene yaptırmama cezası hayli yükseldi. TÜVTÜRK araç muayene fiyat listesi açıklanırken bu muayeneleri belirlenen tarihlerde yaptırmayanlar da yüzde 5 oranında gecikme bedeli ödemek zorunda kalıyor.

MUAYENESİNİ GECİKTİRENLERE ZAM YANSITILACAK

Tüm otomobil çeşitlerinde yılın belirli zamanlarında yaptırılması zorunlu olan araç muayenesi için ücret ödeniyor. Otomobil muayene ücretleri yüzde 122 oranında zamlanırken araç muayenesi geciktirme ve yaptırmama cezası da güncellendi. TÜVTÜRK tarafından yapılan resmi açıklamada ise ''Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz.'' ifadeleri yer aldı.

ekran-goruntusu-2023-08-17-100148.png

Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla araç muayenesini süresinde yaptırmamış olan araç sahipleri, muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsili gereken yüzde 5 gecikme bedeli ödemek zorunda kalacak. Gecikme bedeli tutarları Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılırken gecikme bedeli araç muayene süresine uymayanlardan tahsil ediliyor.

GECİKTİRME ZAMMI CEP YAKACAK

2023 yılında özel araç yani otomobil kategorisindeki araçların zorunlu araç muayenesi bin 130 lira 44 kuruşa yükseldi. TÜVTÜRK güncel araç muayene fiyat listesi otomobil için; 1.130,44 TL iken bu ücreti ödemeyen ve muayene tarihini de geciktirenlerde gecikme paylı alınıyor.

2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi" kapsamında muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen her ay için muayene ücreti yüzde 5 oranında fazla bedel ile tahsil ediliyor. Örnek bir tablo ile ödenecek zamlı ücret tarifesi de şöyle şekillendi;

ekran-goruntusu-2023-08-17-100152.pngÖrneğin araç muayenesinin son geçerlik tarihi 5 Mayıs 2019 olan araç sahibi, 17 Ağustos 2023 tarihinde muayeneye giderse muayene ücreti olan bin 149 lira 60 kuruşa ek olarak 2 bin 414 lira 16 kuruş gecikme bedeli ödeyecek ve toplamda 3 bin 563 lira 76 kuruş ödemek durumunda kalacak. Bir de muayenesiz trafiğe çıktığı için ekipler tarafından yapılan denetimler tespiti halinde 951 TL para cezası da ödeyecek. Bu durumda araç sahibi araç muayenesini geciktirme ve muayenesiz araçla trafiğe çıkmaktan toplamda 4 bin 514 lira cezalı ödeme yapmak durumunda kalacak. Öte yandan TÜVTÜRK istasyonlarında araç muayene ödeme işlemleri için kredi kartı, banka kartı veya nakit ödeme imkanları da sunuluyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER