Mevduat faizleri yükseldi mi, geriledi mi?

Elinde Türk Lirası bulunan vatandaşlar paralarının değer kaybetmesini önlemek için bankalardan mevduat hesabı açtırıyor. Bankaların verdiği mevduat faizleri vatandaşların gündeminde yer alırken faiz oranlarının düşüp düşmediği merak ediliyor.

Mevduat faizleri yükseldi mi, geriledi mi?

Türk Lirası (TL) birikimi olan vatandaşları paralarının enflasyon karşısında eriyerek değer kaybetmesini önlemek adına bankalarla iletişime geçiyor. Bankalarda mevduat hesabı açtıran vatandaşlar ellerindeki paraların değer kaybetmeden artması için paralarını mevduat faizlerinde işletirken son dönemde bu faizlerle ilgili pek çok konu gündeme geldi.

Mevduat faizlerinin düşüp düşmediğini merak edenlerin araştırmaları devam ederken yüzde 50’nin üzerine çıkan mevduat faizleri ocak ayı itibarıyla geriledi. Bankalarda mevduat faizleri yön değiştirirken güncel faizler üzerinden yapılan değerlendirmeler merak edildi.

MEVDUAT FAİZLERİNDE KADEMELİ ARTIŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yaptığı enflasyon raporu sunumunda, “Kredi faizleri hızla yükselirken mevduat faizlerindeki artış daha kademeli gerçekleşmiştir. Ocak ayında TL mevduat faizlerinde sınırlı gerileme gözlenmiştir. Öncü veriler TL mevduat faizlerinin yeniden artmaya başladığına işaret etmektedir” ifadelerine yer verdi.

Mevduat faizleri yükseldi mi, geriledi mi?

Son aylarda yüzde 50’yi geçen mevduat faizleri ocak ayı itibarıyla düşmeye başlarken bazı bankalarda mevduat faizleri yüzde 40 seviyesinin altına indi. Şubat ayında ise mevduat faiz oranları yüzde 50 seviyesine kadar yükselirken uzmanlar da KKM'den TL vadeliye geçişlerde belirli oranın elde edilmesiyle zorunlu karşılığa ödenecek faiz uygulamasının piyasada yeniden mevduat faizlerini artırdığını değerlendirdi. Bankada 1 milyon TL parası olan bir kişinin ortalama yüzde 45 faiz oranı ile aylık kazancı 35 bin TL tutarında iken politika faizi yüzde 45 seviyesinde tutuluyor. TCMB'den karar çıkmadığı sürece mevduat faizlerinin bu şekilde ilerleyeceği düşünülüyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER