Mevduat faizinde parası olan milyonları ilgilendiren karar Resmi Gazete'de! Merkez Bankası faizi artıracak

Resmi Gazete aracılığı ile ülkemiz için alınan çeşitli karar, tebliğ ve yönetmelikler kamuoyuna duyuruluyor. Söz konusu kararlara 5 Şubat Pazartesi günü bir yenisi daha eklenirken mevduat hesaplarına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Parasını bankada değerlendiren vatandaşlar için merak konusu olan açıklamada faiz kararı dikkati çekti.

Mevduat faizinde parası olan milyonları ilgilendiren karar Resmi Gazete'de! Merkez Bankası faizi artıracak

Türkiye'de günlük olarak yayımlanan Resmi Gazete'de çeşitli kararlar kamuoyunun bilgisine sunuluyor. Ekonomi, yargı, eğitim, hukuk, sağlık gibi önemli konularda alınan pek çok karar, tebliğ, yönetmelik de kamuoyu ile paylaşılmaya devam ediyor. Bu çerçevede Resmi Gazete'de 5 Şubat Pazartesi günü yayımlanan kararlar merak konusu oldu. Tebliğler bölümünde;

‘’*Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/3)
*Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/16)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/4)'' adlı kararlar yayımlandı.

Mevduat faizinde parası olan milyonları ilgilendiren karar Resmi Gazete'de! Merkez Bankası faizi artıracak

MERKEZ BANKASI, TÜRK LİRASI ZORUNLU KARŞILIKLARA FAİZ UYGULAYACAK

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 1 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına üç ayda bir faiz uygulanacağını açıkladı.

TCMB tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla, belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına üç ayda bir faiz uygulanacaktır. Katılım bankalarının Türk lirası cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında benzer etkiyi sağlayacak şekilde indirim yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Mevduat faizinde parası olan milyonları ilgilendiren karar Resmi Gazete'de! Merkez Bankası faizi artıracak - Resim : 2

Bunun yanı sıra altın hesaplarından TL Mevduat ve Katılma hesaplarında dönüşümün desteklenmesi hakkında yayımlanan tebliğde ise; “Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 31/1/2024, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın hesabı, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilir.”

Mevduat faizinde parası olan milyonları ilgilendiren karar Resmi Gazete'de! Merkez Bankası faizi artıracak - Resim : 3

Söz konusu kararlar TCMB tarafından yürütülürken kararın da 5 Şubat 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği belirtildi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER