Merkez Bankası'nın YUVAM hesabı adımı Resmi Gazete'de

TCMB, TL mevduata geçişin desteklenmesine yönelik adımlarına YUVAM hesaplarına ilişkin düzenleme ile devam etti. Söz konusu düzenlemeye ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Merkez Bankası'nın YUVAM hesabı adımı Resmi Gazete'de

20 Temmuz tarihli Resmi Gazete, erişime açıldı. Resmi Gazete kararları kamuoyunun gündeminde yer alırken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduata geçişin desteklenmesine yönelik adımlarına YUVAM hesaplarına ilişkin düzenleme adımı attı.

YUVAM hesabı, yurt dışındaki yerleşik kişiler ile bu kişilerin yurt dışındaki şirketlerinin tasarruflarını Türkiye'deki bankalarda değerlendirmelerini sağlayan ve TCMB tarafından kur koruma güvencesinin yanı sıra ilave getiri kazanma şansı verilen avantajlı bir Türk Lirası hesap türü olarak bilinirken bu hesaplar için yeni bir adım atıldı.

TCMB'DEN YUVAM HESABI ADIMI: 2'ŞER PUAN DÜŞÜRÜLDÜ

Resmi Gazete'nin Yürütme ve İdare Bölümü Tebliğler kısmında ''Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2022/7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/17)'' adıyla yayımlanan karar yürürlüğe girdi.

TCMB'nin, "Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. TCMB tarafından alınan karara göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında olduğu gibi YUVAM hesapları için de faiz oranı alt sınırı, politika faizinin yüzde 70'ine indirildi. Ayrıca, vadelere göre ilave getiri oranları 2'şer puan azaltılarak 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli hesaplar için sırasıyla yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 ve yüzde 4 olarak belirlendi.

TCMB tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre, YUVAM hesapları, sadece yurt dışından transfer yoluyla ya da yurt dışından efektif olarak geldiğini tevsik eden bir belge karşılığında açılabilecek. TCMB tarafından YUVAM hesapları için bankalara artık herhangi bir komisyon ödemesi yapılmayacak.

Merkez Bankası'nın YUVAM hesabı adımı Resmi Gazete'de

Değişiklikler, 20 Temmuz Cumartesi gününden itibaren geçerli olacak ve kararın hükümleri de TCMB Başkanı tarafından yürütülecek.

SONRAKİ HABER