Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası konut ve otomobil fiyatları ivme kaybetti! Uzmanlar uyarıyor yeniden yükselebilir

Ülkemizdeki enflasyon artışı vatandaşların ekonomik olarak zorlanmasına neden olmaya devam ediyor. Enflasyonla mücadele hız kesmeden devam ederken Merkez Bankası'nın aldığı kararlar doğrultusunda da faiz artışına gidiliyor.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası konut ve otomobil fiyatları ivme kaybetti! Uzmanlar uyarıyor yeniden yükselebilir

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası konut ve otomobil fiyatları ivme kaybetti! Uzmanlar uyarıyor yeniden yükselebilir - Ülkemizde döviz kuru ve enflasyon nedeniyle fiyatı en çok artan iki kalem otomobil ve konut oldu. Vatandaşlar yatırımları konut ve otomobil üzerinden yapmaya başlarken bütçeleri en zor zorlayan iki kalemde fiyatlar gün geçtikçe de artıyor. Araç ve konut fiyatlarının artmaya devam etmesi üzerinden hükümet kanadından çeşitli önlemler alınıyor.

Artan araç ve konut fiyatları bu kez ivmesini düşürürken bunu bir alım fırsatı olarak değerlendiren vatandaşlara da uzmanlardan kötü haber geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz artışı kararı alırken enflasyonla etkin olarak mücadele edileceği de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından duyuruldu. Haber Global'in haberine göre TCMB'nin faiz artışı kararı sonrası konut ve araç piyasasındaki fiyatların düşüşe geçtiğini ifade eden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, önemli bir değerlendirmede bulundu.

KONUT VE OTOMOBİL FİYATLARINDA DÜŞÜL GÖZLENDİ

Konut ve araç piyasasındaki yükselişlerin önlenmesi konusunda çeşitli önlemlerin alındığını belirten Ekonomist Doç. Dr. Tufaner, “Enflasyonun yanı sıra, döviz kaynaklı maliyetlerin artması ve nüfusun artışı konut ve araç piyasalarındaki fiyat artışlarını körükleyen unsurlar arasında.Ancak, küresel piyasalarda meydana gelecek gelişmeler bu dengeyi uzun dönemde ters yönlü etkileyebilir” şeklinde bir açıklamada bulundu.

merkez-bankasinin-faiz-karari-sonrasi-konut-ve-otomobil-fiyatlari-ivme-kaybetti-uzmanlar-uyariyor-yeniden-yukselebilir-001.jpg

TCMB’nin faiz artırımı sonrası konut ve araç piyasasındaki fiyatların düşüşe geçtiğini belirten Ekonomist Doç. Dr. Tufaner, dövizin stabil olması ve yüksek faiz, konut ve araçlara olan talebi düşürdüğünü söyledi. Bununla beraber yeni yükselişlerin görülebileceğinin de altını çizdi.

KREDİ KAMPANYALARI İLE FİYATLAR YÜKSELİŞE GEÇEBİLİR

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) faiz artırımlarına rağmen enflasyonun devam ettiğini ve resesyon endişelerinin de beraberinde geldiğini aktaran Ekonomist Doç. Dr. Tufaner, “Petrol fiyatlarındaki yükseliş de yine küresel enflasyonu tetikleyecek en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Dolayısıyla, 2024 yılında bir yandan resesyon bir yandan da enflasyonun görüleceği bir stagflasyon ortamına girilmesi ihtimaller arasında. Önümüzdeki haftalarda küresel piyasalarda açıklanacak veriler bu ihtimal hakkında aydınlatıcı olacaktır.'' dedi. Yerel seçimlere de değinen uzman isim, ''Politika yapıcılar seçim öncesi konut veya araç kredi kampanyası düzenlemesine giderse, sınırlı olan talep ve fiyatlar yeniden yükselişe geçebilir” ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı. Konut ve araç fiyatlarındaki düşüş alım fırsatı olarak nitelendirilse de bunun uzun ömürlü olup olmayacağı da henüz bilinmiyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER