Merkez Bankası PPK faiz tahmini belli oldu! Ekonomistler konuştu agresif artışta piyasalar alev alacak

TCMB'nin PPK toplantısı bugün gerçekleşecek. PPK toplantısının ardından açıklanacak faiz kararı merakla beklenirken piyasaları şekillendirecek olan TCBM faiz kararı tahminleri belli oldu. Ekonomistler Türkiye'ye ilişkin önemli açıklamalara yer verdi.

Merkez Bankası PPK faiz tahmini belli oldu! Ekonomistler konuştu agresif artışta piyasalar alev alacak

Merkez Bankası PPK faiz tahmini belli oldu! Ekonomistler konuştu agresif artışta piyasalar alev alacak - Ülkemizde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı toplantısının gerçekleşmesi bekleniyor. Piyasalar açıklanacak olan faiz kararına odaklanmışken gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkacak Temmuz 2023 faiz kararına çevrildi. Merkez Bankası Temmuz 2023 faiz kararının açıklaması ile politika faizini duyuracak.

PPK toplantısı sonrasında yapılacak açıklama ile faizde değişikliğe gidilip gidilmeyeceği ortaya çıkacak. Temmuz ayına dair çıkacak karar, toplantı sonrasında kamuoyu ile paylaşılacak. Özellikle altın ve dolar yatırımcıları tarafından beklenen faiz kararı, temmuz ayında kamuoyu ile paylaşılacak. Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını 20 Temmuz tarihi ile açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 15 seviyesine yükseltmişti. Ekonomi takipçileri faiz kararı öncesi ekonomistlerin değerlendirmelerini merak ederken faiz tahmini geldi.

TCMB PPK FAİZ TAHMİNİ 20 EKONOMİST KATILIMIYLA SONUÇLANDI

Faiz beklenti anketi 20 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 500 baz puan artırım yönünde kaydedildi. 20 ekonomistin katıldığı anket sonuçlarına göre 250 ila 650 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 17,5 ile yüzde 21,5 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 25 ile 50 arasında yer aldı.

Ekonomi ile ilgili haberler burada!TIKLA SENDE TAKİP ET

YIL SONU FAİZ BEKLENTİSİ YÜZDE 28,5 OLDU

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 28,5 olarak gerçekleşti. Haziran ayında Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk kez toplanan Para Politikası Kurulu, politika faizini 650 baz puan artışla yüzde 15'e yükseltmişti. Bugün açıklanacak olan temmuz ayı faiz kararı ile ekonomi yeniden şekil alacakken piyasanın beklentisi de merak konusu oldu.

PİYASANIN BEKLENTİSİ BELLİ OLDU: FAİZ ARTIŞI BEKLENTİLERİ AŞAĞI DOĞRU ÇEKİLDİ

Konuyla ilgili Milliyet'e açıklama yapan Ekonomist Hikmet Baydar, Merkez Bankası Beklenti Anketi’ne göre ortalama 19.17’lik bir faiz beklentisi olduğuna dikkati çekti. Bir önceki ankette 17.56 seviyesinde olan beklentinin yurt dışında da sürekli Türkiye ile ilgili yorumlar yapılmasına neden olduğuna dikkati çeken Ekonomist Baydar, ''Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) bir tahmini vardı.

para-piyasasi.jpg

Orada da 250 baz puanlık bir faiz artışı öngörülüyordu. ‘Önce yüzde 25’e çıkacak, yıl sonu yüzde 40 seviyesinde olacak’ şeklinde yorum yapanlar yavaş yavaş beklentilerini aşağı doğru çektiklerini görüyorum.'' dedi.

FAİZ ARTIŞINDA AGRESİFLİK BEKLENMİYOR

Merkez Bankası’nın yüzde 25’lere varan agresif bir faiz oranına gitmesini beklemediğinin altını çizen Ekonomist Baydar, bunu bir de nedene bağladı. Ekonomist Baydar, ''Çünkü deprem nedeniyle bütçe açığının korunması amacıyla konulan vergiler zaten piyasaya önemli bir yük oluşturuyor. Merkez Bankası anketine göre büyüme beklentileri de aşağı yöne çekildi.Eğer agresif faiz artışı yapılırsa büyüme beklentileri daha da bozulabilir ve faiz maliyetinden dolayı enflasyonla ilgili beklentiler artabilir. Bu durumda bir yandan vergi, bir yandan kur, bir yandan da yükselen faizler reel ekonomide ciddi sorunlara yol açabilir. Benim kendi kişisel beklentim, faizin yüzde 19’u geçmeyeceği yönündedir.

para-piyasasi-001.jpg

Bu yüzde 17 seviyelerinde de gerçekleşebilir. Daha sonraki toplantılarda faiz artırımlarına kademeli olarak devam edebilir.'' değerlendirmesinde bulundu. Faiz kararının piyasaları nasıl etkileyeceği şimdiden merak konusu olurken kararın saat 14.00'da açıklanması bekleniyor.

Ekonomi haberleri için ''Haberankara.com'' adresini takip edebilirsiniz.

SONRAKİ HABER