Merkez Bankası faizi artırdı! İhtiyaç, konut ve taşıt kredilerinde yeni dönem başladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eylül 2023 politika faizi kararını açıkladı. Politika faizinin yükselmesi ile birlikte vatandaşlar banka kredilerinin durumdan nasıl etkileneceğini araştırmaya başladı.

Merkez Bankası faizi artırdı! İhtiyaç, konut ve taşıt kredilerinde yeni dönem başladı

Ülkemizde artan maliyetler nedeniyle vatandaşlar çeşitli nedenlerden dolayı bankalardan kredi çekiyor. Kredi çekerek nakit ihtiyaçlarını gidermek isteyen bireyler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan faiz kararlarını yakından takip ediyor. TCMB Eylül 2023 faiz kararını 21 Eylül Perşembe günü saat 14.00 itibariyle ilan etti.

Açıklanan kararda ''Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 25’ten yüzde 30 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.'' ifadelerine yer verildi. Politika faizi yükselirken vatandaşlar da kredilerin durumdan nasıl etkileneceğini araştırmaya başladı. Uzmanlar anlık olarak faiz kararını değerlendirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz hamlesinin konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerini nasıl etkileyeceği merak konusu olurken Haberankara.com okurları için uzmanların analizlerini derledik.

TCMB PPK FAİZ ARTIŞI KARARI ALDI

TCMB politika faizini yüzde 30 seviyesine çıkardı. Eylül ayında yapılan son artışla beraber TCMB, yeni Başkan Hafize Gaye Erkan liderliğinde dördüncü faiz artışını yapmış oldu. TCMB'nin Eylül 2023 PPK karar metninde dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğinin altı çizildi. Bununla beraber piyasa araştırması başladı. Altın, dolar ve euro gibi yatırım araçlarındaki son durum merak edildi.

EYLÜL 2023 TCMB PPK FAİZ ARTIŞI KREDİ FAİZLERİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Vatandaşlar en çok banka kredilerindeki durumu merak ederken konuyla ilgili Milliyet'e konuşan Ekonomist Muhammet Bayram, 1 Eylül itibarıyla oluşan nakit avans gecikme faiz oranının 3.87, kredi kartı gecikme faiz oranının 3.11, 2 milyonluk konut kredisinde 120 ay vade ile aylık 65 bin TL ödeme ve aylık faizin de 3.89 olduğunu anımsatarak bu oranların yeniden revize edileceğini söyledi. Ekonomist Bayram, ayrıca ''Eğer 5 milyonluk konut alınacaksa 120 ay vadede aylık ödemesi 160 bin TL, şu an bunu sabit dar gelirli, orta gelirlinin ödemesi neredeyse mümkün değil. Amaçlanan burada tüketici özelinde ikinci konut önlemi alarak.'' değerlendirmesinde bulundu.

ekran-goruntusu-2023-09-21-144625.png

1 milyon liralık araç kredisinin 24 ay vadede aylık 70 bin TL ödemesi, 2 milyonluk kredinin 24 ay vadede 140 bin TL ödemesi olduğunu belirten Bayram, ''Şu anda yüzde 25 seviyesinde ödeme var, yüzde 30’a çıktığında aylık ödemesi çok daha fazla olacak.'' ifadelerine yer verdi.

ekran-goruntusu-2023-09-21-144620.png

Yüzde 25 seviyesinde reel sektöre daha fazla krediyi bankaların vermek istemeyeceğini belirten Ekonomist Bayram, faiz oranının yükseltilmesi ile birlikte ihracatçıya daha fazla yoğunluk olacağını söyledi. Bankaların önümüzdeki hafta kredi oranlarını açıklaması bekleniyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER